fallback

Срещата на президентите на САЩ и Русия в Женева приключи с обща декларация, но с отделни пресконференции и без значителен пробив по спорните въпроси. Владимир Путин и Джо Байдън разговаряха по-малко време от очакваното.

"Американският президент отиде на тази среща по-подготвен, а Путин отиде с констатации и не беше готов за този разговор. Демонстрира самочувствие, което на моменти подразни Байдън. Повтаряше заучени фрази, които руснаците повтарят от Студената война насам. Не чухме от него никакви конкретни предложения. Водеща страна в разговора беше американският президент", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR Искрен Иванов - преподавател по политология и специалист по външна политика на САЩ.
 
Иванов отбеляза, че първият основен въпрос е бил ядреното сдържане в глобален план, а вторият - киберсигурността. Кибервойните са ново предизвикателство и до този момент няма сключено международно споразумение, в което да са регламентирани като такова предизвикателство, обясни Иванов и добави, че за САЩ в момента това е един от най-големите проблеми. Третата основна тема са човешките права и демокрацията. 
 
"Докато Байдън даде предложение как да бъдат решени тези въпроси, то руският му колега отправи обвинения и констатации", подчерта Иванов.
Oще по темата
 
Според него Путин се е възползвал от разговора, за да отвърне на "жеста", след като преди време бе наречен "убиец" от Джо Байдън. 
 
"Обученията на НАТО по границата са част от стратегията за сдържането на хибридните заплахи. Това са рутинни учения, но все повече присъстват в руската риторика", каза още Искрен Иванов.
 
Той изтъкна и това, че Русия няколко пъти е опитала да навлезе в Украйна, но администрацията на Байдън е реагирала много бързо и руснаците са преценили, че рискът не си струва.
 
"Украинският елит е силно разделен. Имаме Западна Украйна, която иска бързо да се интегрира в НАТО. И Източна Украйна, в която има пълно затъмнение. Тези военни учения са част от сблъсъка на Америка и Русия", обясни международният анализатор.
 
"Путин очакваше, че тази среща ще бъде просто игра на думи, в които ще разменят любезности. Руският президент беше отвикнал да преговаря. Тръмп беше много по-уклончив по отношение на американските интереси. Администрацията на Байдън има доста по-твърдо отношение спрямо Русия", заяви Иванов.
 
Той не смята, че срещата е вид затопляне на отношенията между САЩ и Русия, а по-скоро ставало въпрос за опит за такова от американска страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

НДРУАН

преди 2 години

този мазния искрен иванов би трябвало да е безработен. в никоя друга страна няма да помирише работа и ще рови по бокл. кофи

55

Тим

преди 2 години

Ама не се излагайте да каните такива подмазавщи се на САЩ пишман коментатори, моля ви.Байден няма куража да се яви на съвместна конференция с Путин, прие твърдатаруска позиция по въпроса за Украйна - съблюдаване на Минските споразумения, отряза Украйна от НАТО по принцип, това недоразумение дето тук сте го поканили прикзава фантазми.

54

Анонимен

преди 2 години

Жалък и смешен коментатор, който не познава ИЗОБЩО нито американската политика/дипломация, а още по-малко руската политика/дипломация. Както е известно, когато говори Владимир Путин трябва да слушаш с четирите си уши и да имаш таланта да разчиташ между редовете и зад редовете. Ако сайта днес.бг уважава себе си няма да публикува подобни коментари.

fallback