"Искам да подчертая, че сакциите сега не са срещу Русия, а срещу придворния кръг от олигарси на Путин. Това са персонални санкции," казва журналистът Асен Агов, бивш председател на Комисията по външни работи в НС, за предаването "Брюксел 1", което ще бъде излъчено днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Второто, което искам да подчертая е, че тези санкции направиха тези хора още по-богати. Защото за да се отплати за тяхната лоялност, Путин им даде още огромни обществени поръчки. Например Ротенберг, който заявява, че притежава двореца на Путин в Геленджик на Черно море, получи огромна поръчка за няколко милиарда евро за строителството на моста, който свързва руската територия с Крим," заявява Агов в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Друг случай, който искам да подчертая, е с Константин Малофеев - също под персонални санкции и от ЕС, и от САЩ. Огромен, колосален производител на храни в Русия. Заради него, за да може той да спечели, Русия наложи санкции на вноса на хранителни продукти от ЕС. И сега там се продават само продуктите на Малофеев, на цени, които той определя, и които са прекалено скъпи за десетки милиони руснаци, които гладуват, впрочем, заради тези високи цени. Но Малофеев забогатява все повече и повече," твърди Асен Агов.

Според него сега, когато все повече се обсъждат нови санкции заради случая с Навални, е задължително този път санкциите да се наложат по чисто икономически показатели - Русия да се изключи от системата за междубанкови преводи SWIFT и руските банки да бъдат блокирани и няма да могат да извършват плащания.

"30 % от руския дълг се притежава от инвеститори от свободния свят," казва Агов.

Какво предлага като мярка във връзка с това журналистът и политик - вижте целия разговор в събота от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase