Снимка: архив, БГНЕС

ЕС възнамерява да продължи да изпраща свои представители на делата срещу Алексей Навални, заяви говорител на Европейската комисия.

Той поясни, че е обичайна дипломатическа практика да се наблюдават съдебни заседания, както предвиждат международните правила. Винаги, когато е възможно, следим такива дела, особено в случаи, свързани с политическо преследване и човешки права, допълни говорителят.

Никога не сме заявявали, че се готвим да скъсаме връзките с Русия, заяви той по повод изявленията на руския външен министър Сергей Лавров и последвалите пояснения на говорител на Кремъл за бъдещето на сътрудничеството между ЕС и Москва.

Още по темата

Москва е готова да прекъсне връзките си с Европейския съюз, ако блокът ни наложи болезнени икономически санкции, заяви руският външен министър Сергей Лавров. От своя страна руското външно министерство поясни, че Москва е готова на разрив на отношенията с ЕС, ако това стане по инициатива на ЕС.

За нас е важно, че сегашното състояние на двустранните отношения никак не е добро. Важното е какви отношения искаме с Русия, на основата на нашите ценности и международното право. Целим взаимоизгодно сътрудничество, но Русия показа, че не е готова да поеме в тази посока, добави говорителят.

По неговите думи ЕС обсъжда нови санкции срещу руски представители и отбеляза нуждата от единодушие за тяхното въвеждане. Всеки, който предлага санкции, трябва да има убедителни доказателства (за извършени нарушения на засегнатите страни), посочи говорителят, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase