Снимка: БГНЕС

Осъден като американски шпионин, Пол Уилън се готви да прекара Коледа в руски трудов лагер, тъй като преговорите за освобождаването му се провалиха.

Още по темата

В първото си подробно интервю след ареста си, Уилън описва живота в лагера, където е заключен заедно с убийци и крадци, като "много, много мрачно съществуване" и призова четирите си правителства да направят повече, за да го измъкнат. Бившият американски морски пехотинец винаги е настоявал, че е невинен, описвайки себе си като заложник на "лигавата" руска политика и "фалшив" процес.

Високопрофилен затворник, който също притежава британски, канадски и ирландски паспорти благодарение на семейни връзки, получи обещание да бъде част от размяна на затворници веднага след края на процеса си. Но това обещание е от преди 6 месеца, а Уилън все още е зад решетките в Русия.

"Ставам сутрин и се опитвам да бъда максимално позитивен“, казва Уилън от IK-17, неговият строг затвор на осем часа път с кола югоизточно от Москва, пред BBC. Но част от лагера е бил поставен под карантина заради COVID-19, а като предпазна мярка, Пол е събуждан на всеки два часа през нощта от надзирателите, които изтръгват одеялото му и му правят снимка, за да имат доказателство, че не се е опитал да избяга.

Американецът казва, че живее "ден за ден", без да се фокусира върху страховитата си 16-годишна присъда.

Този път обаче Уилън иска да разкаже своята страна на тази шпионска история - приказка за измама и предателство.

"Приготвях се и този човек се появи, неочаквано“, спомня си Уилън за ареста в хотелска стая в Москва преди две години. "Човекът" бил един от многото приятели, които създал в Русия от първото му посещение през 2006 г. Той познавал семейството му, отсядал в дома им - дори го запознал със собствените си родители.

Този приятел се радваше на възможността "да се разхожда наоколо с чужденец", спомня си Уилън. Двамата заедно разжлеждат забележителностите в Москва. Но неговият близък се оказва агент от руската служба за сигурност на ФСБ. Мигове след като се появил в хотела в онзи злощастен ден, колегите му нахлуват и събарят американеца на пода.

"Хванаха ме и ме приковаха", казва Уилън в едно обаждане. "Първоначално си помислих, че това е някаква шега или трик, но всичко стана много бързо."

Пол Уилън казва, че цялото "нелепо" дело срещу него се основава на показанията на същия този приятел.

"Историята беше, че DIA (американското военно разузнаване) ме e изпратило в Москва, за да взема флашка с имената и снимките на ученици от училището за гранична охрана", споделя Уилън, аргументирайки се, че такава нискотехнологична мисия би била "нелогична" в ерата на интернет.

Предполага се, че е платил за тайните данни чрез банков превод четири месеца по-рано, въпреки че Уилън казва, че парите са били заем, за да може приятелят му да купи нов телефон на жена си. "ФСБ току-що излезе с произволна история, която няма никакъв смисъл", казва той. Никога не са били представени конкретни доказателства по случая.

"Това наистина беше фарс. Чували сме, че тези неща са се случвали по времето на Съветския съюз, когато след това хората са извеждани и разстрелвани. Това е същото."

Невъзможно e да се проверят свидетелствата на Уилън, тъй като дори защитниците в Русия трябва да подпишат споразумение за неразкриване на информация в шпионски процеси, а самите съдебни заседания се провеждат при строга секретност.

Но Пол Уилън вярва, че Русия иска да го търгува от самото начало.

Той казва, че винаги са били споменавани две имена: търговецът на оръжие Виктор Бут и Константин Ярошенко, осъдени по обвинение за контрабанда на наркотици - руснаци в затвора в САЩ. Но търговията за тези двама престъпници за човек, който отрича, че е шпионин, изглежда неприемлива.

Въпреки това американската администрация ангажира "престарели членове" на руското правителство в преговори, според американския посланик в Москва, въпреки че не дава никакви подробности. "Не бих искал нищо повече от… да вдигна Пол, да го прегърна и да го изпратя у дома в Мичиган", казва Джон Съливан миналата седмица.Той осъди целия шпионски случай като „скандален“ от самото начало и дори го кара да посети г-н Уилън в неговия затворнически лагер.

"Нямам по-голям приоритет в това, което е останало от администрацията на Тръмп, от това да се застъпя за Пол и да направя всичко възможно, за да го освободим", каза посланик Съливан. "Но ние не успяхме да договорим условия, които биха били разумни за която и да е американска администрация."

"Обичам брат си, но не разменяш турист за куп лоши момчета. Това е нелепо!", признава по-голямата сестра на Пол Уилън. "Хората просто обичат идеята за размяна: тя напомня за романи от 40-те години, мъгливият мост."

Елизабет Уилън предполага, че политиците ще трябва да бъдат по-креативни в този случай и за предпочитане това трябва да се случи преди Доналд Тръмп да напусне Белия дом на 20 януари. "Трябва да се надяваме, че Руската федерация осъзнава, че те имат възможност точно сега да постигнат нещо", аргументира се тя, като се има предвид всички разговори на Джо Байдън за "по-силни мерки" по отношение на Москва.

Тя се опитва да подтикне нещата, изпращайки флашки в руското външно министерство с надпис #freepaulwhelan. Те бяха върнати обратно.

Веднъж съветник по сигурността, Пол Уилън днес прекарва дните си в шиене на затворнически униформи в лагерната "работна къща",  а съдбата му е дълбоко заплетена в тежките отношения между Москва и Запада.

Ситуацията му далеч не се подобрява.

"Аз съм търпелив и чакам. Знам, че не съм единственото камъче на плажа. Но също така не искам да съм тук твърде дълго", казва той. "Те са отвлекли турист. И аз искам да се прибера, да видя семейството си и да живея живота си."

 

 

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 4 месеца

По-добре в трудов лагер на Путин, отколкото в секскомуна на Луначарски!

92

тя

преди 4 месеца

Гурист -шпионин !

91

Рашко

преди 4 месеца

Какво може да се очаква от държава, която с гордост претендира да е правоприемник на СССР, ръководена от "бивш" офицер от КГБ, и с население предимно от "бивши" крепостни и колхозници?!!