Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Печатът в Русия анализира възможните последици от коронавирусната криза за стопанството на страната. Икономиката на Русия заприлича на парен локомотив, чийто котел всеки момент ще експлодира, заявява в заглавие "Свободная преса".

Кризите от 2009 и 2014 г. ще ни се сторят детска играчка. Прогнозите за руската и за световната икономика през 2020 г. в контекста на нарастващата пандемия стават все по-песимистични. За подкрепа на икономиката си Русия може би ще трябва да изразходва 5 на сто от своя БВП, смята шефът на Сметната палата Алексей Кудрин. Но спадът на БВП според него може да е още по-висок, пише вестникът, цитиран от БТА.

Руското правителство мисли за хората, чийто обичаен ритъм на живот бе нарушен от пандемията, нанесла удар и по благосъстоянието им, изтъква "Росийская газета" и цитира премиера Михаил Мишустин, подчертал пред координационния съвет за борба с COVID-19, че приоритет за министрите е "да изгладят тези негативни явления".

Сред последните мерки на кабинета в тази връзка официозът изброява субсидии за жилищните наеми, мораториум върху глобите за неплатени комунални услуги, безплатни тестове за коронавирус за осигурените и регулация на пазара за лекарства. Специална подкрепа е предвидена за стопанските отрасли, най-силно пострадали от вируса, като транспорта, битовите услуги и туристическия бизнес, а също така за културната сфера и образованието.

Oще по темата

Преференциите за дребния и средния бизнес могат да се прилагат в течение на половин година и за всички големи компании в Русия без залог и поръчители, ако печалбите им са спаднали с над 10 на сто или са реализирали загуби, уточнява "Комерсант".

Вирусът иска жертви: броят на фалитите в Русия рязко ще нарасне през 2021 г., прогнозира обаче в заглавие "Известия". Само през януари-март т. г. този показател се качи с 68 процента, отбелязва изданието.

"Ведомости" и "Лента" съобщават за проблеми в отбранителната промишленост на Русия заради мерките срещу коронавируса. Много от тях може да бъдат решени без финансови инжекции - в бранша има недостиг на управленски професионализъм, коментира експертът Константин Макиенко.

Руската Военнопромишлена компания информира, че бронираните коли "Тигър" родно производство се оборудват с филтри, осигуряващи безопасно движение в местности с опасна епидемиологична обстановка, съобщава "Труд".

Коронавирусът намали очакванията за размера на заплатата у търсещите работа в Русия, пише "Комерсант" в друг материал, обобщавайки данни на специализирания сайт "Авито". Откакто в Русия е въведен режим на самоизолация, все повече се търси и дистанционна работа, а средната очаквана заплата вече е намаляла за година с 10,4 на сто - от 23 000 на 20 600 рубли месечно.

"Лента" цитира данни на руския сайт "ХедХънтър" за професиите, най-търсени в страната по време на пандемията. Повече стават вакантните места в медицината и фармацевтичния отрасъл, в сферата на сигурността и държавната работа, много се търсят домашни помощници и работници в строителството.

Властта в Русия избира между епидемиологично и политическо решение за изборите в страната - още не е ясно дали ще има единен ден за гласуване на 13 септември или ще бъде отложен за догодина, пише "Независимая газета".

Засега руската ЦИК е отложила във връзка с вирусната инфекция общо 94 избирателни кампании, които трябваше да стартират на 5 април. Ходът на епидемията ще се вземе под внимание на първо място при насрочване на изборите, поставени засега на пауза, също и последиците от кризата - санитарните, финансово-икономическите и естествено социалните. А социолозите ще трябва да покажат с какви нагласи излизат от кризата хората в Русия - дали са се сплотили около властта, ако тя победи незнайната зараза, или пък са набрали още повече негативи отпреди, разсъждава всекидневникът.

Коронавирусът стана не само заплаха, но и възможност за страните от Запада. Възможност отново да проявят глобалното си лидерство, както и да поправят ред свои политически грешки, пише авторът на коментар във "Взгляд".

За общо съжаление САЩ и Европа не се възползваха от тази възможност, твърди той и пояснява: антируските "санкции трябва да бъдат вдигнати, но няма да бъдат".

Учени от Италия и САЩ предложиха нова методика, определяща чрез нивото на тромбоцитите в кръвта потенциалната заплаха за живота на болни от COVID-19 и риска да се влоши състоянието им, съобщава "Известия".

Според руски експерти, цитирани в материала, този метод за мониторинг е многообещаващ и нещо повече - такъв тест може да се направи във всяка клинична лаборатория още сега. Съответно няма нужда от нови технически решения и голям разход на средства, подчертават те.

Руската федерална медицинско-биологична агенция разработва апарати за изкуствена белодробна вентилация, обслужващи двама и четирима пациенти едновременно, пише "ВПК", като цитира шефа на агенцията Вероника Скворцова.

Ведомството е представило препарат за лечение на COVID-19 и е подготвило 7 прототипа на ваксина срещу коронавируса. До юни т. г. ваксината ще бъде готова за тестване върху доброволци, добавя изданието.

Към 1 януари 2020 г. от общо 116 865 сгради на здравни заведения в Русия 16 360 (14 на сто) са били в аварийно състояние, пише "Московский комсомолец", като се позовава на Сметната палата на Русия.

По нейни данни в 35 618 от руските болници, поликлиники и медицински пунктове (30,5 на сто) няма водопровод, в 60 899 (52,1 процента) липсва топла вода, в 48 033 (41,1 на сто) - централно отопление, а 41 220 (35 процента) са без канализация (в други 819 сгради тя не работи) и 37 934 (32,5 на сто) нямат телефон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

309

Вай вай

преди 3 години

Какво сте тръгнали да сръвнявате ябълки с джанки.Не гледай кърса какъв е а какво можеш да си купиш с парите дето взимаш.В света има един измерител и той е БВП по покупателна способност.В Русия е 30000долара на човек а у нас 18000.Т.Е. средния руснак живее 1.8 пъти по добре от нас.Да там имат 120 милиардера а тук само Дидко-прасенцето на Боко.Но руската икономика е почти автономна и много по малко ще пострада от глобалната криза.Такива като нас дето нямаме производство а само на услуги ще страдам

308

Анонимен

преди 3 години

До антизападопоклонникРазчитам на данните изнесени от вицепремиера на Руската Федерация :)))То така можем цял ден да се лъжем - в България също заплатата на която се осигуряват и парата която получават хората се различава, тъй че пак се запазва разликата :))))))Нови блокове. Аз последно бях в Русия 2014. Преди това съм ходил още няколко пъти. Достатъчно съм видял, мисля.

307

антизападопоклонник

преди 3 години

много нови жилищни блокове. То и в България има доста нови блокове в градовете над 100хил., ама такива в България останаха само 6 на брой.

fallback