Снимка: БГНЕС

Германия отпусна над 1 трилион евро в подкрепа на своята икономика в условията на пандемия от коронавирус.

Общата сума на средствата, отпуснати на всички нива на държавната власт и управление, достигна 1,137 трилиона евро, съобщи министерството на финансите в отговор на депутатско питане, отправено от председателя на ПГ на Лявата партия в Бундестага Дитмар Барч, предаде БГНЕС.

Още по темата

Основната част от тази гигантска сума ще влезе във Фонда за стабилизиране на икономиката, който трябва да осигури финансирането на предприемачите, пострадали от антиепидемиологичните ограничения, и за предоставяне на гаранции по кредитите, отпуснати на собствениците на заводи и компании.

Други области на антикризисно финансиране са помощите за непълна заетост на служителите, чийто предприятия са принудени да съкратят производството, подкрепа за малкия бизнес и допълнителни инвестиции в здравеопазването.

Кризата, предизвикана от коронавируса, ще струва много скъпо, заяви Барч в интервю за Франс прес. Разходите за нейното преодоляване ще надхвърлят значително загубите, понесени в периода на финансовата криза 2007-2008 г. В същото време депутатът определи като „разумни“ мерките, за които ще бъдат изхарчени отпуснатите пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase