Президентът на Русия Владимир Путин посрещна турския си колега Реджеп Ердоган в залата на Кремъл под бронзовия часовник „Преминаването на Балканите“ на скулптора Евгений Лансере. На това произведение на изкуството е запечатан подвигът на руските войници, разгромили турците в България през 1877-1878 г. Този намек беше забелязан от рускоезичните потребите на Twitter.

Още по темата

Освен това те обърнаха внимание, че турският лидер беше „под погледа“ на скулптура на руската императрица Екатерина II, която присъединява Крим към Руската империя през 1783 година.

Микроблогъри побързаха да характеризират ситуацията като „тролинга на годината“ и „издевателство над Султана“. „Съвпадение? Не мисля“, написа  @leon_elk.

Срещата между Путин и Ердоган се състоя в Москва на 5 март. Преговорите на двамата лидери се проведоха на четири очи. След края на обсъждането на ситуацията в Сирия двете страни се договориха да прекратят всички бойни действия по съществуващата линия на съприкосновение в Идлиб, да бъде създаден коридор за сигурност и да започне съвместно патрулиране, припомня Лента.Ру.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase