Снимки: Reuters

През последните 20 години Владимир Путин се е наложил като модерен цар – единствената истинска власт в Русия. За това много от гражданите на страната се обръщат към него, когато имат проблем.

През 2015 Хаказия в Източен Сибир е засегната от жесток пожар. Хората са отчаяни. За това част от гражданите на града се обръщат към телевизията, за да помолят Путин за помощ.

"Хората тук изгубиха всичко. Трудно е за тях. Имаме нужда от вашата помощ! Моля ви помогнете ми!“, казва жена през сълзи.

Путин веднага реагира

На следващия ден в Хаказия пристигат машини.

"Къщите бяха построени много бързо. И изглеждаха още по-добре“, разказва пред BBC Надежда Маркова, жената, която се обръща с призив за помощ към Путин. Тя дори е поканена на лична среща с президента.

"Хората ми казваха да не си мия ръката в следващата година. А аз им отговарях, че е прекалено късно, защото вече я измих“, спомня си Маркова. Тя успява да се здрависа с Владимир Путин.

"Други ме питаха с коя ръка съм се здрависала с него. После ми казваха: "Хвани моята ръка с нея“, допълва тя.
Според Надежда Владимир Путин е издигнал Русия, която преди 20 години е била на колене.

"Трябва да го оставим на власт. Дайте му още 20 години“, категорична е Маркова.

Точно по този начин Владимир Путин иска хората му да го виждат – като решението на проблемите им, не това, което ги причинява. И тъй като Кремъл контролира цялата медиийна и политическа система в Русия, през последните 20 години той успява да разпространява този свой образ доста успешно.

Но има и друга страна на монетата

Съпругът на Елена, Юри, също има нужда от помощта на президента. Но неговата онлайн молба има обратен ефект.

"Има престъпна организация, която оперира в Хаказия“, разказва Юри. Той е бивш полицай от Абакан, столицата на региона. Попада в затвора, след като разкрива, че полицията има връзки с дилъри на наркотици.

"След като публикувах видео съобщението му през ноември, няколко дни по-късно разследващ полицай се появи пред съда и свидетелства, за да пратят съпруга ми в затвора“, разказва Елена. Срещу Юри е повдигнато обвинение за корупция и разкриване на държавни тайни.

"Съпругът ми стана неудобен за полицията, след като разкри корупцията в нея. Сега единствената ми надежда е във федералните власти и президента на Русия. Ако той не може да ни помогне, тогава кой?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase