Снимка: архив, Reuters
fallback

Кремъл съобщи днес, че турската военна операция в Североизточна Сирия не трябва да вреди на политическия процес в страната и действията на Анкара там трябва да са пропорционални, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на руският президент Дмитрий Песков каза обаче пред журналисти, че Москва уважава правото на Турция да се защитава. Запитан колко може да продължи тази операция, Песков каза, че е "трудно да се говори за някакви срокове".

Русия е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Oще по темата

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви днес, цитиран от агенция САНА, че нахлуването на турските войски в Северна Сирия няма никакво оправдание и поставя под сериозна заплаха работата на комисията, която трябва да изработи новата сирийска конституция и чието първо заседание е насрочено за края на месеца в Женева, предаде ТАСС.

Муалем посочи, че агресивните действия на Турция са насочени към продължаване на кризата в Сирия.

Сирийската армия е поела контрол върху военни бази в Североизточна Сирия, изоставени от американските сили, предаде руска държавна телевизия днес, цитирана от Ройтерс и Франс прес. Руски медии излъчиха първите кадри, показващи как руски и сирийски войски заемат позиции в зоната на град Манбидж, където преди това бяха разположени американски военни.

Обществената телевизия "Россия-24" показа руски танкове, които обикалят северния сирийски град, в деня след като Русия оповести, че изпраща патрули в региона.

Друг финансиран от руската държава канал - RT, показа кадри на изтеглящ се американски конвой, който се разминава със сирийски конвой на пътя между Манбидж и Кобане.

След американското напускане сирийските войски успяха да заемат позиции в Манбидж благодарение на споразумение с кюрдите от региона, стараещи се да предотвратят напредването на турските сили.

След обявяването на оттеглянето Анкара предприе широка военна офанзива в Сирия срещу кюрдските милиции, които доскоро бяха високо ценен съюзник на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Руското министерство на отбраната уточни, че сирийските сили са поели контрол върху повече от 1000 кв. км. в региона на Манбидж, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Либерастите с мат

преди 4 години

Хич не е ясно за какво се борят кюрдите в Турция и Сирия. Повечето са марксисти,за световна революция и поради тази причина американските неомарксисти и либерасти ги припознаха за строителен матрял. Русия по-рано се усети и се дистанцира от тия левичари. Обонго и Килъри насадиха Тръмп на пачи яйца,тоест пуританът капиталист Тръмп ще не ще да подкрепя неокомунисти. Накрая и Тръмп разбра,че трябва да се дистанцира от тия тунинговани от либерастите ***.

50

ANARCHY

преди 4 години

До Анонимен 61Много си ***. Това което цитираш, всъщност е измислица. Истината е била, че е бил охраняван много добре. Вземи прочети летописи от негови наследници и тогава можеби, но не е много сигурно, ще се обогатиш малко. Има и исторически турски летописи, където описват, че е бил охраняван много строго. ***!

49

Идеалист

преди 4 години

Великите Сили, защо не разрешават на кюрдите, които са около 40 000 000 народ да си основат собствена държава? Може би се страхуват, че водите на целия регион ще бъдат в техните ръце и ще бъдат твърде силни с тази си позиция? Великите сили са лицемерни и подли и само си търсят *** да им вършат мръсните дела. Ердоган, за своя народ е прави и си защитава държавата. Достоен мъж!

fallback