Снимка: БТА


Изненадваща визита на Реджеп Ердоган в Русия. Вчера турският президент посети колегата си Владимир Путин, който му показа най-новите модели руски изтребители и хеликоптери.

Докато се разхождаха на Московското авиоизложение, със сладоледи в ръка, двамата лидери са обсъдили текущите военни действия в Сирия.
Според анализатори Ердоган се надява да убеди Путин да спре бомбардировките над контролираните от сирийските бунтовници райони в северозападните части на страната.

Още по темата

През последните седмици силите на режима напредват, което възобнови напрежението между Анкара и Дамаск.

Тази  среща беше анонсира и бе проведена спешно заради Сирия, също така имаше очаквания да се говори за горещата тема Украйна, но не чухме почти нищо. Това каза за "Денят ON AIR" Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.

"На всички е ясно, че има противоречия между Турция и Русия", посочи той.

"Още преди да пристигнат ракетите имаше позиция от страна на Турция, че ще бъдат пускани в действие само при необходимост", коментира събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Димов подчерта, че силно се надява Турция да остане в НАТО. 

По думите му срещата се е провела на изложение за въоръжение, което е сигнал, че това са основните теми в дневния ред на Москва и Анкара, както и, че от срещата става ясно, че ще се прави геополитически пазарлък.

"Турция е тръгнала по свой път. От своя страна пък и Русия, и Иран са за запазване на териториалната цялост на Сирия", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase