Доналд Тръмп и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters
fallback

Изтеглянето на САЩ и Русия от Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег трябва да послужи като предупреждение за Европа да се устреми към собствена политика в областта на сигурността, пише германският всекидневник "Райн цайтунг".

"Вместо да сочат с пръст на изток или на запад, европейците трябва най-накрая да се събудят от дълбокия си сън по отношение на политиката в сферата на сигурността и да отстояват собствените си интереси", посочва изданието.

Според "Райн цайтунг" Европа не трябва да изключва възможна сделка между американския президент Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин в ущърб на европейската сигурност.

Европейците трябва да осъзнаят факта, че американският ядрен чадър вече не е толкова надежден. По-важно от всякога е европейците да създадат своя собствена идентичност в областта на сигурността, обобщава "Райн цайтунг".

Oще по темата

Изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег има потенциала да е крачка напред за контрола върху оръжията, пише в редакционна статия вестник "Зюддойче цайтунг".

Според германското издание основните послания на изтеглянето са две.
Първото е, че то е логическо следствие на политическото бездействие и технологичния прогрес. Възможно е обаче това да не е краят, а началото на нова фаза на контрола върху оръжията.

Второто послание е, че страната, която желае да накара останалите да се присъединят към контрола върху оръжията, е най-добре да стори това от позицията на силата, както показа Студената война.

Докато Германия и Европа не намират начин да се справят с уязвимостта си, те ще си останат уязвими, изтъква "Зюддойче цайтунг", цитиран от БТА.

Какво би направил руският президент Владимир Путин, големият стратег, ако беше на мястото на западноевропейските държави? Щеше да изпрати войски на Европейския съюз (а не на НАТО) в района на Балтика, щеше да ограничи търговията и да прекрати проекта "Северен поток", а след това да преговаря, пише германският вестник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 5 години

Франция и Германия са най-великите държави, а САЩ и Русия са кочини.

63

Червонец

преди 5 години

Руският президент Владимир Путин, големият стратег, и в най-кошмарните си сънища не би искал да е на мястото лидерите на западноевропейските държави. Защото те в глобално политически план са лидери в кавички. Изпращането на войски на Европейския съюз в района на Балтика, ограничаването на търговията и прекратяването на проекта "Северен поток" е много лошо решение. На света му е провървяло, че Государят не е толкова елементарен като "Зюддойче цайтунг".

62

EC сам си е виновен

преди 5 години

Европа трябваше да има стратегия на клиент, който е обявил конкурс са доставка на газ. Обаче Европа има по-единна позиция по Истанбулската конвенция, отколкото по отбранителната си доктрина и енергийната политика. При този парадокс изнудвачът Тръмп предлага- "купувайте газ от нас или се оправяйте сами с отбраната". Изнудвачът Путин пък държи крана на тръбата през Украйна и ще го затвори, затова предлага или ЕС или да остане без газ или Северен поток 2 и Южен/Турски поток.

fallback