Снимка: архив, Reuters

В случай на война между Русия и Япония на Курилските острови мигновено ще бъдат разположени американски военни бази, прогнозира военният експерт генерал-полковник Анатолий Зайцев в статия за руското издание "Военнопромишлен куриер".

След Втората световна война Русия и Япония не са подписали мирен договор и десетилетия преговарят по въпроса. Токио и Москва спорят главно за суверенитета върху архипелаг, който японците наричат Северни територии, а руснаците - Южни Курилски острови.

Според автора Токио не се е отказал от експанзионистките си амбиции, нито е отменил своя "план за Велика Япония до Урал". Генералът сравнява японските сили и средства в Далечния изток с тези на Русия и стига до извода, че Токио има надмощие в региона.

По негови данни за далекоизточния театър на военни действия Русия разполага там с 25 подводници, 10 океански бойни кораба и 32 крайбрежни. Япония има 66 кораба, включително 5 ескадрени миноносеца с хеликоптери и хангар за самолети Ф-35; също и 18 подводници, 5 танкера, десетки ракетни, десантни и други катери, спомагателни и други плавателни съдове, близо 180 самолета и 140 хеликоптера.

Използвайки военното си превъзходство, Япония може да нанесе внезапен удар по Сахалин и Южните Курилски острови. САЩ според него ще заемат неутрална позиция, но ще убеждават Москва да не използва ядрени оръжия. Китай ще остане настрана, но изглежда ще наблегне върху териториалните си претенции към Русия.

В крайна сметка Токио ще се съобрази с интересите на Вашингтон и "още на другия ден" на Курилските острови ще се появят военни бази на САЩ, заключава руският генерал, чиято статия цитира РИА Новости.

След трийсетгодишна пауза Русия ще поднови тази година патрулирането на въздушното пространство над Северния ледовит океан, в района на полюса, пише в. "Известия", цитиран от БТА.

На бойно дежурство ще застъпят изтребители-прехващачи МиГ-31БМ, едни от най-бързите самолети в света. Те развиват скорост до 3000 км/ч и могат да настигнат който и да е днешен боен самолет.

В небето над Арктика ще действат ескадрили от Северния и Тихоокеанския флот на Русия, което дава възможност за контрол над целия регион. Според експерти въздушният коридор над Арктика е особено важен, тъй като вероятният противник може да го използва за удари в районите на Урал, Сибир и Централна Русия, посочва вестникът.

Западни експерти поставиха под съмнение пропагандните изявления на Китай, че може да унищожава американски самолетоносачи, пише "Взгляд".

В четвъртък Китай показа видеоклип, демонстриращ възможностите на най-новите му ракети. Държавният печат помести и серия статии с твърдението, че ракетите "Дунфън-26" могат да поразят самолетоносач.

Експерти от Запада обаче се усъмниха, че ДФ-26 могат да поразяват движещи се морски цели. Според тях нито във видеото, нито в статиите има доказателства за такива възможности, посочва електронният вестник, като се позовава на Си Ен Ен.

След това обаче китайското проправителствено издание "Глобал таймс" помести нова статия, в която местен военен специалист обяснява, че ДФ-26 има конструктивни елементи, с чиято помощ може да променя траекторията на полета, за да порази маневриращ обект - например бавно движещ се самолетоносач.

Китайски военен експерт допълва, че бойната глава на ДФ-26 е снабдена и със специална насочваща система за проследяване на движещи се цели. Но според анализатора Андрю Тейт, цитиран от Си Ен Ен, все още няма достатъчно потвърждения за противокорабните възможности на тази ракета.

Въпросът дали Китай притежава ракети, способни да унищожават движещи се, а не стационарни цели, е от ключово значение с оглед евентуална военна конфронтация между САЩ и КНР. Основен ударен инструмент на американските въоръжени сили са самолетоносачните групи, практически неуязвими за всички военни заплахи, съществуващи днес. Балистични ракети могат да се насочват само към наземни, неподвижни цели. И ако Китай наистина е разработил ракети срещу движещи се обекти, това принципно променя нещата, що се отнася до защитата на китайските земи от американска агресия, пояснява "Взгляд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase