Снимка: архив, Reuters

Външното министерство на Гърция призова Русия да не се намесва във вътрешните й работи във връзка с Преспанския договор и да признае Бившата югославска република Македония под името Северна Македония. Това се казва в изявление на гръцкото външно ведомство във връзка с коментар на МВнР на Русия, разпространен по-рано. 

"Преспанският договор допринася още от момента на неговото подписване за укрепването на стабилността и мира на Балканите. Той представлява международно признат модел за разрешаване на спорове между две независими суверенни държави под егидата на ООН без каквато и да е намеса на трети страни", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Гръцкото външно министерство посочва, че международните партньори на Гърция "са призовани да уважават духа и буквата на Договора и да приветстват факта, че политическото ръководство на двете страни демонстрира необходимата политическа смелост за постигане на решение по този особено остър въпрос, защитавайки при това своите национални интереси".

Още по темата

"Споменаването на политически събития на вътрешната арена на приятелски страни от страна на руското МВнР е несъвместимо с нивото, което характеризира отношенията между Гърция и Русия и отдавнашните тесни приятелски връзки между нашите народи", посочват от Атина.

Оттам изразяват увереност, че Русия "ще зачита чувствителността на гръцкия народ по отношение употребата на името Македония" и отсега нататък ще използва за страната"новото конституционно име съответно Северна Македония" и "най-важното – ще се въздържа от аналогични изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция", заключават от гръцкото външно министерство.

В понеделник руското външно министерство разпространи коментар, в който се казва, че решението на парламента на Македония, гласувал за приемане на новото име на страната, е наложено отвън и не отразява волята на народа.

"Налице е продължаване на наложен отвън процес на изкуствено прекрояване на името на държавата с цел форсирано въвличане на Скопие в НАТО. Това става в нарушение на македонското законодателство. Позицията на държавния глава на Република Македония и мнозинството от нейното население, които отхвърлят преспанската сделка, се игнорират", заявиха от руското външно министерство.

"За взривоопасността на ситуацията, която има потенциала да подкопае стабилността и сигурността на Балканите, красноречиво свидетелстват и последните събития в Гърция – излизането от правителствената коалиция на лидера на "Независими гърци" Панос Каменос, която се обяви против Преспанския договор, започване на процедурата по вот на доверие към кабинета – посочиха от Москва. - Трябва да се отбележи, че в Атина прокарват преспанската сделка, заобикаляйки мнението на гражданите на страната, за референдум по този въпрос, засягащ изконните национални интереси, не става дума".

От Москва подчертават, че устойчиво решение на проблема с името на Македония трябва да бъде намерено "без външен натиск, налагане отвън на срокове и условия, опирайки се на широка обществена подкрепа и единствено в рамките на правното поле".

Dnes.bg припомня, че скоро след подписването на Преспанския договор през лятото на 2018 г. между Атина и Скопие се случи нещо на пръв поглед неочаквано предвид близките отношения между Гърция и Русия - Гърция реши да изгони двама руски дипломати и да забрани влизането в страната на други двама, обвинявайки ги в намеса във вътрешните работи на страната и незаконни действия срещу националната й сигурност.

Руските дипломати опитвали да се сдобият незаконно с информация и да подкупят гръцки държавни служители, както и да придобият влияние в общини. Според източници Русия е опитала да се намеси в чувствителен въпрос, какъвто е договорът между Гърция и Македония за името и по този начин да засегне негативно ролята на Гърция на Балканите. Същите източници отбелязват, че е имало многобройни координирани усилия за разширяване на руското влияние в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase