Алексис Ципрас. Снимка: архив, Reuters

Гръцкият министър на туризма Елена Кундура - депутат от Независими гърци, заяви пред агенция АНА-МПА, че ще подкрепи правителството при вота на доверие, който беше поискан вчера от премиера Алексис Ципрас след оставката на лидера на Независими гърци Панос Каменос от поста министър на отбраната.

Заместник-министърът на земеделското развитие и храните на Гърция Василис Кокалис заяви, че ще гласува за искания от премиера Ципрас вот на доверие към кабинета му, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на интервю на Кокалис по радио "Практорио ФМ", предаде БТА.

Още по темата

Кокалис е депутат от партията Независими гърци, лидерът на която Панос Каменос подаде вчера оставка в знак на несъгласие с предстоящото внасяне на Преспанското споразумение със Скопие за ратификация от гръцкия парламент.

Също днес депутатът Танасис Папахристопулос заяви по телевизия "Антена", че ще подкрепи правителството, както и Преспанското споразумение, след което ще напусне парламента.

С това правителството на Алексис Ципрас може да разчита на подкрепата на 145 депутати от СИРИЗА и на поне трима депутати от Независими гърци. Вероятна е подкрепата на още един депутат от партията на Каменос, на един от Потами и на един независим депутат, което би осигурило на кабинета мнозинство от 151 гласа.

От друга страна Преспанското споразумение ще бъде подкрепено от СИРИЗА, вероятно двама депутати от Независими гърци, трима или четирима от Потами и един независим, което също би осигурило мнозинство, макар и крехко, за ратификацията му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase