Снимка: БТА

Европейските лидери си отвориха вратичка за въвеждане на нови санкции срещу Русия, този път заради инцидентите в Азовско море. Те записаха в заключенията от срещата си в четвъртък вечер в Брюксел, че ЕС си запазва правото за нови мерки в подкрепа на засегнатите зони.

Лидерите призоваха Москва да освободи арестуваните украински моряци, задържаните съдове и да не препятства свободното корабоплаване в Керченския пролив. Европейските лидери изразиха "изключителна загриженост от ескалацията на напрежението и нарушаването на международното право" в Азовско море.
Европейският съвет потвърди, че няма да признае анексията на Крим от Русия и че продължават да го смятат за част от Украйна.

Още по темата

Освен това лидерите на 28-те удължиха единодушно с още 6 месеца санкциите за неизпълнението на Минските споразумения за източна Украйна, след като президентът на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел ги информираха, че Москва продължава да не изпълнява ангажиментите си по тях. Франция и Германия, заедно с Русия и Украйна, са страни по Минските договорености.

Продължаването на санкциите, които бяха въведени през март 2014 г., се прави за осми път, съобщи председателят на Съвета Доналд Туск. Той добави, че напредъкът по изпълнение на споразумението "е нулев".
Ограниченията предвиждат забрана на някои руски банки и компании да участват на европейските капиталови пазари, вноса и износа на оръжие и стоки с двойна употреба, както достъпа до европейски технологии, особено в енергетиката.

Сегашните санкции изтичат на 31 януари 2019 г. Следващият дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г ще бъде приет едва след избора на нов Европейски парламент, се разбраха още лидерите. Те записаха в заключенията си, че това ще стане през есента на 2019 г., когато се очаква да бъде избрана и новата Европейска комисия.

Сегашната Комисия представи проекто-сметката за 7-годишното бюджетно планиране през лятото с надежда да получи одобрение до края на годината. Австрийското председателство вече договори по част от бъдещето финансиране, но евроинституциите нямат достатъчно време да се разберат за новите правила преди европейския вот, насрочен за края на май, смятат лидерите.

Те са отклонили призивите на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за приемане на дългосрочния бюджет преди разпускането на Европарламента. Премиерите на Испания Педро Санчес и на Португалия Антонио Коща са подкрепили Юнкер, че неясното финансиране на ЕС ще ожесточи предизборната кампания, но не са успели да се наложат, съобщиха дипломати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase