Снимка: Reuters

Продължава ескалацията на напрежението между Русия и Украйна след инцидента от вчера, в който руски кораб стреля по украински военни кораби след конфликт, възникнал край бреговете на Кримския полуостров.

Около 50 души са запалили огньове, а след това са се опитали да подпалят сградата на Генералното консулство на Русия във втория по големина град в Украйна - Харков, съобщи агенция УНИАН.

Протестиращите искат от властите да прекъснат дипломатическите отношения с Москва и да се въведе визов режим за руснаците.

Още по темата

Малко преди това десетки крайнодесни демонстранти са горили гуми пред руското консулство в украинския град Лвов като протест срещу задържането на украински кораби във водите край Крим, предава Асошиейтед прес.

Протестът е организиран от партията "Национален корпус", която призова и за демонстрация пред резиденцията на президента Петро Порошенко в Киев. Според нея Порошенко не е достатъчно агресивен срещу Русия.

"Националният корпус" е малка организация, но може да постави под натиск президента, отбелязва Асошиейтед прес.

Наред с протестите в Лвов крайнодясната организация С14 качи във Facebook снимки на кола с руски дипломатически номера, горяща пред руското посолство в Киев.

ЕС и НАТО призоваха двете страни към сдържаност, след като руската брегова охрана стреля по плавателни съдове на украинските военноморски сили в Керченския проток и после ги задържа. Украинските ВМС заявиха, че шестима негови матроси са ранени.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase