Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Двамата руснаци, обвинени от Великобритания в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, са членове на руското военно разузнаване.

От Москва твърдят, че двамата мъже, сочени от Лондон, са обикновени руски граждани, предаде Bulgaria ON AIR.

Руслан Боширов и Александър Петров – така се представиха преди две седмици двамата мъже пред руската държавна телевизия.

Oще по темата

Според двете онлайн медии обаче, истинското име на Руслан Боширов е Анатолий Чепига – полковник от руското военно разузнаване. Той е завършил елитна военна академия на руско-китайската граница.

Участвал е в редица мисии на руските служби в Чечня и Украйна. Отличен е с 20 награди, сред които и "Герой на Руската федерация", медал, връчван лично от руския президент.

Според журналистическото разследване полковник Чепига е преместен в Москва през 2009 година. Тогава му е измислена новата самоличност и му е издаден нов паспорт.

В документите му в руските бази данни е изписан телефон, който след проверка се оказва номер на военното разузнаване в Министерството на отбраната. На хартия Александър Петров като че ли се "ражда" през 2009 година.

Паспортите и на двамата мъже са издадени от московско управление, което обикновено обслужва видни фигури и лица със засекретена биография.

Досиетата им са непълни и отбелязани със съкращението "строго секретно". А международните им паспорти завършват на съседни номера.

Всичко това не доказва, че двамата руснаци са отровили семейство Скрипал. Но поставя под съмнение твърдението на Кремъл, че са обикновени руски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

Жоро

преди 5 години

До Анонимен 141 Защо си мислиш че някой ще прави подобно нещо с рожденното си име?

148

Гере

преди 5 години

Тези от ГРУ ФС и кавто е там друго - знам ли, само руснаци ли могат да изпратят за отровители? Колко други народи живеят в тази държава? И с руски паспорти. Айде бе! Английските МИТОВЕТЕ една клевета не могат да измислят, както трябва! ФАКТ неоспорим драги ми коментатори.

147

Ну заяц, пагади!

преди 5 години

А на най-големия престъпник в света и масов убиец на над 20 млн. души му викаха бащицата! Това са особеностите на руската душевност!

fallback