Александър Петров и Руслан Боширов. Снимка: Reuters

Според Даунинг стрийт Русия лъже, че заподозрените за отравянето на бившия руски двоен таен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са цивилни.

По думите на официален говорител от Лондон, двамата мъже, които на 4 март направиха опит за убийство на Скрипал в Солсбъри са офицери от руското разузнаване, предават от световните агенции, цитирани от "24 часа".

От Лондон неколкократно са потърсили обяснение от Москва за случилото се, но руснаците са "отговорили с лъжи".

Още по темата

Миналата седмица британската прокуратура идентифицира двамата руснаци като Александър Петров и Руслан Боширов и ги обвини в опит за убийство на семейство Скрипал с нервнопаралитичното вещество от групата "Новичок“.

Тогава британските прокурори заявиха, че двамата мъже работят за руското военно разузнаване.

Днес руския държавен глава Владимир Путин заяви, че Петров и Боширов са цивилни и не са криминално проявени и предложи те сами да разкажат пред медиите за себе си.

Той увери, че двамата заподозрени са известни на властите, проверени са и покрай тях "няма нищо особено и криминалн".

След отравянето на 4 март на бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му Обединеното кралство и над 20 други държави изгониха общо 150 руски разузнавачи, действащи под дипломатическо прикритие

 

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 7 месеца

Слушах и гледах интервюто им. Водещата е по-изпотена и притеснена от тях, това не са убийци. Освен това Лондон казва че имената им са фалшиви, те казват че са им истинските. Казват че в Солсбъри по това време е имало много руски туристи във въпросната църква, където са ходили. Ходили и на Стоунхендж и разглеждали старинен Лондон. Имали фирма за фитнес оборудване. Опасяват се че бизнесът им ще пострада и се страхуват за живота си.

75

Анонимен

преди 7 месеца

Тия руски граждани с чисто криминално минало, сигурно ще бъдат разменени след време за някои други британски граждани с чисто криминално минало може и руски (като Скрипал) в Русия. Така стават тия неща.

74

Боби

преди 7 месеца

Има 3 реални версии
1. Тези двамата са просто случайни Търговци или по-вероятно гейове случайно попаднали в случая
2. Тези двамата са наистина служители на Разузнаването но са пратени там за МЕКЕРЕТА (Примамка) - не може да докажеш че са направили нещо щото наистина не са правили а са си свършили прекрасно работата като Мекерета
3. Тези наистина са пратени да утепят Скрипал, но с такова непрофесионално поведение сигурно ще напишат учебници как да не се прави работата