Снимка: Reuters, архив

Не Русия, а Китай е по-опасният за Европа външен съперник на Балканите. За това предупреждава еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в интервю за американската медия "Политико Европа", публикувано днес.

Още по темата
"Повече трябва да се безпокоим от Китай, който се опитва да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура", казва еврокомисарят, попитан за геополитическите влияния, идващи от Русия, Турция и Китай в региона.

"Китайците предлагат изгодни или не толкова изгодни заеми и ако те не бъдат обслужвани, се превръщат в капитал", обясни китайския бизнесмодел комисарят.

Той подчерта, че ЕС трябва да е наясно с тази стратегия и да реагира, тъй като според него тя е "едно от най-големите предизвикателства за Европа".

Хан даде за пример 165-километровата магистрала от черногорското пристанище Бар до Белград, която се строи с китайски пари и работници. Заемът за първия етап - 809 млн. евро увеличи задлъжнялостта на Черна гора до 80 на сто и доведе до замразяване на доходите и увеличаване на данъците, за да бъде изплатен. Според МВФ правителството не може да си позволи да вземе втори заем, за да продължи проекта и ако го направи, ще трябва да даде тежки гаранции, които ще дестабилизират страната.

Пекин гледа на Балканите като на врата за китайските стоки и пари към Европа. Гръцкото пристанище Пирея - най-голямото на Балканите, вече беше купено от Китай. Черногорското Бар ще му даде вход към Адриатическо море.
В момента Европа държи 75 на сто от инвестициите на Балканите и се опитва политически да задържи шестте държави в орбитата си с обещание за еврочленство.

"Идеалният вариант е всички шест държави да влязат заедно, но това е малко вероятно", каза еврокомисарят за разширяването.

Хан не се ангажира коя ще е първата страна в Съюза, нито че това ще се случи до 2025 г., "защото това означава преговорите да са приключили до 2023-а, а това е буквално утре".

В момента ЕС преговаря активно само с Черна гора и със Сърбия. Според Хан не бива да се очаква преговорите да приключат за по-малко от 8 години, колкото бяха необходими на най-новата членка на ЕС - Хърватия.

Причината е че Брюксел промени подхода си към разширяването след преждевременно влизане на България и Румъния и сега иска устойчиви резултати от прилагането на реформите, а не само приети закони.

"Научихме си урока от предходните разширявания", увери еврокомисарят.

Коментари Напиши коментар

151

един

преди 8 месеца

Китайците са нагли,груби,невъзпитани,отврати
телни. Гърците вече им сърбат попарата. Наха
лни като троскота в лозето. Не бива да се допу
скат на българска земя.

150

Анонимен

преди 8 месеца

Честно да ви кажа, предпочитам руснаци и европейци в България, отколкото араби, турци, ци/га/нни, китайци. Относно последните - китайците, не ги мраз акато народ, но не харесвам това, че те са будисти. Будизма е отвратителна и гну/сна религия, както и исляма. Европа, Русия, Балканите и България трябва да бъдат Християнски и за белите хора и християни!

149

Анонимен

преди 8 месеца

До Анонимен 111
А няма как да е зле при тях като са цоцали 500 години от целия свят, на това се дължи цялото им богатство. А ни караха да си мислим, че са много работни, добри...

Абе психо, кажи една стока, която намери пазар на запад, която вие трудещите се сте създали.Ходехте на работа да пиете и да спите на нощни смени срещу 100лв заплата и ви лъжежа как изпреварвате запада, а вие понеже сте много умни вярвахте, че си клатите крака та по цял ден и произвеждате повече от некадърните западняци