Снимка: Rеuters

Реджеп Тайип Ердоган посочи днес, че ще обсъди с руския си колега Владимир Путин офанзивата, която осъществява режимът в Дамаск в провинция Дераа, Южна Сирия, с подкрепата на Москва, предаде АФП.

В Йоханесбург започна форум на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Република Южна Африка) и очакваната среща между президентите на Турция и Русия се очаква да е утре.

Ердоган съобщи пред журналасти в Анкара преди да отпътува за Република Южна Африка, че двамата с Путин ще обсъдят темата за Сирия и по-специално "въпроса за Дераа, който е един от най-трудните".

Ердоган посочи, че ще постави за разглеждане и въпроса за Идлиб - провинция в Северозападна Сирия, контролирана от джихадистка коалиция. Тази провинция се намира до границата с Турция и Анкара се опасява, че евенутална операция на режима срещу този район може да предизвика нова миграционна вълна.

В Дераа и в Идлиб "всичко може да се случи във всеки един момент", заяви Ердоган. От началото на сирийската криза през 2011 г. Турция подкрепя сирийските бунтовници, които искат да свалят президента Башар Асад, на когото Русия и Иран оказват военна подкрепа.

Въпреки противоположните си позиции, Анкара и Москва си сътрудничат тясно по сирийската тема от миналата година. Русия, Иран и Турция са гаранти на процеса от Астана, който позволи намаляване на интензивността на стълкновенията, чрез създаване на "зони за деескалация" миналата година.

Турското правителство обаче остро критикува предприемането миналия месец от сирийския режим с подкрепата на руската авиация на офанзива в провинция Дераа. Турция бе силно засегната от сиирйската криза с пристигането на нейна територия на над три милиона бежанци, предава БТА.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 11 месеца

ТЕ Д9ВАМАТА ДОБРЕ СЕ РАЗБИРАТ, А ВОЖДЪТ ВИНЕТУ БЕШЕ НАТИРЕН

22

Анонимен

преди 11 месеца

А нас нормалните хора, какво ни интересува?

21

етнически турчин

преди 11 месеца

ЗА НОВИЯ ВОЕНЕН ПАКТ КОЕТО СКОРО ЩЕ ЦЪФНЕ НАД ХОРИЗОНТА,ЗАЩОТО ТУРЦИЯ ОТДАВНА РАЗБРА ЧЕ НАТО ОБСЛУЖВА САМО ИНТЕРЕСИ НА САЩ.СВЕТЪТ Е ПРЕД НОВО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ВЛИЯНИЕ.ЕДЛОЧИНОТО ВЗЕМАНЕ НА РЕЩЕНИЯ НА САЩ ПРЕДЕЗВИКА ХАОС И ВОЙНИ В СВЕТОВНАТА КАРТА.СКОРО ЩЕ БЪДЕМ ИЗНЕНАДАНИ ОТ ОТ НОВ ПРОЕКТПАКЕТ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА СВЕТА.ДАНО ВСИЧКО ДА Е ЗА ДОБРО