Снимка: архив, Reuters

Американската рок група "Аеросмит" ще има днес концерт за първи път у нас. За шоуто на стадион "Локомотив" в София групата пристига в оригиналния си състав, точно както при основаването си през 1970 г. в Бостън, Масачузетс: Стивън Тайлър /вокали/, Джо Пери /китара/, Брад Уитфорд /китара/, Том Хамилтън /бас/ и Джоуи Крамър /барабани/.

Концертът е част от европейското турне на групата, като българската столица е първата спирка от него. Музикантите ще представят едни от най-великите си хитове, както и песни от последния им албум "Music From Another Dimension", който е първият студиен проект на групата от 11 години.

Във връзка с концерта Столична община ще предприеме специална организация на градския транспорт. Ще бъде удължено работното време на метрото по линия 2 - "Обеля" - "Лозенец", с около 40 минути, като в този период ще бъде увеличен броят на мотрисите и те ще се движат на по-кратки интервали. Работното време на автобусни линии 85 и 108 също ще бъде удължено, а интензитетът на движение ще бъде увеличен. Ще бъдат осигурени и допълнителни безплатни автобуси за извозване на всички зрители от стадиона до метростанции "Хан Кубрат" и "Мария Луиза". Автобусните линии, които преминават и спират в близост до стадиона, са 83, 86, 108, както и трамвайните линии 11 и 12.

Съвместно със Стоков базар "Илиянци" ще бъде осигурено удължено работно време и на платения паркинг на базара. Той е с капацитет 1000 коли и ще работи по време на концерта и поне час след приключването му.

Концертът е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния район за европейска столица на културата. Билетите за него са на цени от 70 до 150 лв. и все още могат да бъдат закупени.

"Аеросмит" са една от най-великите рок банди. Хитовете им са познати на различни поколения, а видеоклиповете им, сред които "Cryin'" и "Crazy", ги превръщат във фаворити на MTV. Те имат и успешна кариера в Холивуд с изяви в популярни филми като "Светът на Уейн 2" и "Игра по ноти".

"Аеросмит" е групата с най-големи продажби в историята на американския рокендрол с албуми в тираж над 150 милиона копия по целия свят. Само в САЩ са продадени 66,5 милиона техни записи.

Освен това те държат рекорд за най-много златни и мултиплатинени албуми за американска група. Бандата има 21 хита само в класациите на САЩ и множество награди и отличия. Сред тях е номинация за "Оскар" за баладата "I Don't Want To Miss A Thing" от филма "Армагедон". През 2001 г. са приети в "Рокендрол Залата на Славата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase