Снимка: Reuters
fallback

Някои банди успяха с музиката си да оставят по-особен белег върху последните 10 години. Те не успяха да станат безбожно известни – останаха малко в сянката на големите поп изпълнителки и хип-хоп титани, които владеят световните ефири, както и на няколко мегабанди, завладели света.

Това са групи като The Killers, Kings Of Leon, Arctic Monkeys, Kasabian, Arcade Fire - за хората, израснали в последното десетилетие обаче и харесващи този тип музика, това са имена, които винаги ще събуждат интерес и от които винаги се очаква висша музикална класа.

The Killers успяват с новия си, четвърти студиен албум, да доставят именно продукцията, която всеки техен фен е очаквал. И още малко отгоре.

Не бива да очаквате от Brandon Flowers и компания същото, което ни доставиха в легендарните си Hot Fuss и Sam`s Town. Групата, като всеки друг музикален проект, се развива с годините. Малко от невинното, мечтателно звучене на началните The Killers e поизгубено. Музиката им определено не носи вече същото усещане за блян и идеал. В Battle Born обаче тя е много по-мъжествена, много по-твърда и рок звучаваща. И въпреки това е задълбочена и докосваща. Още първото парче Flesh And Bone ни задава тона на проекта – няма го спомена по идеала на младостта от When We Were Young – има го далеч по-философския въпрос на порасналия човек – What Are You Made Of?.

Следва водещият сингъл на албума – прекрасното Runaways. То взима мотиви от стари парчета на The Killers, а в първите секунди ни връща назад в годините, защото Brandon Flowers повежда трака с уникалния си глас, така както само той може и както създаде соло албума си Flamingo.

Рокът е много по-завладяващ обаче, барабаните много по-могъщи от обикновено и развитието на The Killers е очевидно. Кратката раздяла явно само им е дала повече вдъхновение и мотивация да работят заедно, защото Runaways се нарежда сред най-големите им изпълнения. Тъгата по отминалите години, по хубавите спомени обаче изпъква в следващите две парчета – The Way It Was и Here With Me, и докато песните са с леко носталгично чувство, то текстовете им са направо натъжаващи.

В A Matter Of Time надъхващото звучене на бандата се завръща с бърз ритъм и енергично пеене от Brandon, а в The Rising Tide емоцията продължава в по-бързо темпо, докато китарите вършат своята магия за фон. Успокояващите тонове на Be Still и Heart Of A Girl галят душата, така както го правиха и в Sam`s Town, а меката топлота на типичното американско звучене е въплътена във From Here On Out. За край остава може би най-противочеривото парче от албума – едноименното Battle Born.

То започва устремено и възвишено с главната си мелодия, после прави неочаквано спускане към по-минорни тонове, но в хода си се изтстрелва отнове нагоре – както ритъмът, така и вокалът на Brandon, който не може да звучи по-завладяващо и дълбоко. Краят на парчето е един магнетичен рок връх, в който емоцията надделява и поглъща слушателя в драматизма на битката, разкриваща се ясно и без да се заслушваме в текста.

Прекрасен и много темпераментен край на един чудесен албум. Като бонус идват и два допълнителни трака, и един мощен взрив, който е ремиксът на Flesh And Bone. Не се учудвайте, че това парче е повече от перфектно – зад него стои Stuart Price. Той е по-известен като Thin White Duke и Jacques Lu Cont и вече има няколко паметни ремикса на хитове на бандата – на Mr. Brightside и When We Were Young, а е известен и с миксовете на Talk, What Else Is There и Even Better Than The Real Thing.

Battle Born e достоен, дори по-качествен наследник на леко противоречивия Day & Age. Той обаче не е втора част на Hot Fuss – той е поредната стъпка напред в развитието на една от големите  банди на нашето време, чиято музика оставя спомени и отпечатъци в сърцето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 11 години

от къде можем да си го купим? виждам, че в youtube има версии, но са с леко променено звучене заради авторските права...

3

Анонимен

преди 11 години

Stuart Price направи и Flamingo за Brandon. Каквото е докоснал този човек, се е превърнало в злато.

2

Brandon rocks!!!!

преди 11 години

Великолепен албум на любимата ми група! Не ме впечатли от първо слушане, но след още няколко превъртания ми стана любим. Нямам търпение да ги гледам на живо в края на месеца на концерта им в Бирмингам!!!!

fallback