Снимка: архив, Reuters

Днес се навършват 18 години от смъртта на един от най-емблематичните певци - Кърт Кобейн.

На 8 април 1994 г. той е намерен в стая над гаража на дома му в Лейк Вашингтон,с пушка до него и предсмъртно писмо. По-късно аутопсията показва, че е умрял на 5 април от огнестрелна рана в главата.

Кобейн умира на 27 години и става неразделна част от митологизирания "Клуб 27".

Официалната версия е самоубийство, но и в неговия случай все още се говори, че може да става въпрос и за убийство. Феновете поставят под съмнение и авторството на предсмъртното писмо, което той “оставя”, като обвиняват съпругата на Кърт - Кортни Лав.

Заедно с Нирвана, Кобейн издигна грънджа до водещо музикално течение в средата на 90-те години. Фронтменът обаче не е типичната звезда. В нито един момент не показа, че славата го вълнува, дори напротив - предпочиташе да бъде затворен в себе си. Което още повече го издигна в очите на феновете.

Злоупотребява с наркотиците, като няколко дни преди смъртта си е приет в клиника в Лос Анджелис да лекува зависимостта си.

Със загубата на Кобейн се разпада и Нирвана.

18 години след смъртта му Кърт е не по-малко известен. Неговото име присъства във всички значими музикални класации.

През годините имаше и не малко скандални разкрития за неговия живот, биографията му се превърна в бестселър.

През 2008 година вдовицата му Къртни Лав пък обяви, че от дома й е откраднат прахът на покойния лидер на Нирвана. Лав го е съхранявала в къщата си в розова торбичка с кичур от неговата коса. Няколко месеца по-късно австралийската изкуствоведка Наташа Стелмах обяви, че има намерение да изпуши в тесен кръг мощите на Кобейн.

Целта й била "Кърт Кобейн да бъде освободен от медийния цирк". После се оказа, че това си е било чиста реклама на Стелмах, но и до днес не се знае къде са последните останки на певеца.

 


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase