Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили са успели да овладеят почти напълно град Красногоровка в Донецк. За украинците е все по-трудно да удържат фронтовата линия, дълга над 1100 километра.

Битката в Източна Украйна се ожесточава все повече, а руските сили успяват да пробият фронтовата линия на няколко места, съобщава "Дойче Веле".

Руското министерство на отбраната обяви, че е завладявало почти напълно малкия град Красногоровка в Донецка област. Според данни на държавната агенция при нападението срещу града са задържани украински войници, а цивилните "са изведени на безопасно място". Американският Институт за изследване на войната потвърди с помощта на кадри с геолокация, че руската армия е напреднала в Красногоровка.

Русия иска да постигне пълен контрол над Донецк

Пълният контрол над Донецк е една от най-сериозните стратегически цели на руската война в Украйна. Областта бе незаконно анексирана от Русия, но в същото време Кремъл не успява да завладее цялата територия там. Колкото по на запад от град Донецк се мести фронтовата линия, толкова по-удобно е за Русия да използва центъра на областта като военна база, която да служи за снабдяване и обучение.

Руското министерство на отбраната обяви "освобождаването" на още села в областите Луганск и Харков. Институтът за изследване на войната посочва, че на много места се водят тежки битки без териториален напредък на нито една от двете страни. Фронтът е общо над 1100 километра, а украинските части нямат достатъчно муниции и противовъздушни системи, за да го отбраняват ефективно. Освен това на много места украинците са превъзхождани числено от руските войници.

Загубите са огромни

Украйна е загубила много от добре обучените си бойци, коментира пред АРД Густав Гресел от Европейския съвет за външна политика. Украйна все още разполага с опитни бригади, но и с такива, които са зле обучени. Нивото на подготовка на командирите също варира значително. "Това е проблемът на всяка мобилизационна армия", казва Гресел.

Според украински данни руските въоръжени сили търпят огромни човешки загуби - твърди се, че стотици войници са убивани или ранявани всеки ден. Западните разузнавателни служби смятат, че Русия набира около 30 000 войници месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase