Руският посланик минути преди убийството. Снимка: Ройтерс
fallback

Има много силни сигнали, че убиецът на руския посланик в Турция е свързан с Фетхуллах Гюлен, заяви високопоставен представител на турските сили за сигурност, цитиран от Ройтерс.

Въпросният източник, пожелал да запази анонимност, каза, че разследването се е съсредоточило върху връзките на нападателя с живеещия в изгнание в Съединените щати духовник, когото властите в Анкара обвиняват за неуспешния опит за преврат от юли.

Oще по темата

Убиецът на посланик Андрей Карлов, който бе застрелян, бе идентифициран от турския президент Реджеп Тайип Ердоган като 22-годишния Мевлют Мерт Алтънташ, полицай от силите за борба с масовите безредици.

Турското правителство обвинява духовника, който живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г., че е изградил "паралелна държава" в полицията, армията, съдебната власт и държавната администрация, отбелязва Ройтерс.
Самият Гюлен осъди убийството като отвратителен терористичен акт. В изявление той призова за установяване на хората, които стоят зад убиеца.

Малко по-рано сътрудник на Гюлен отхвърли твърденията, че духовникът е свързан с нападателя. Гюбен Алп Асландоган заяви, че движението няма връзки с убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов и че силно осъжда деянието, предаде Reuters, цитирана от Фокус.

Обвиненията, че има "силни индикации" че стрелецът е бил член на групата на Гюлен са повод за смях и са оправдание, което да покрие слабата сигурност", заяви Асландоган.

"Г-н Гюлен категорично осъжда това подло деяние", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 7 години

Тази неделя, вечерта, по CNN излъчваха директно извънредна реч на черния мюсюлмански президент на САЩ (Сатанинските Американски Щати) Хюсейн Обама относно твърдението на криминалните престъпници от най-висш тип, шефовете на ЦРУ и ФБР, за руско "хакване" на изборите там", и кенийският *** много заканително каза, че щял да даде на Путин "Clear Message/Ясно Съобщение"! И, го даде още на другия ден, с атентата на неговите алахакбаровци в Берлин и Анкара! Обамовите фелациофенове да слагат минуси!

23

Varna

преди 7 години

Tо сега така ще го изкарат.Гюлен пак виновен.За падналия в Pусия самолет пaк Гюлен виновен.За атентата в Германия пaк Гюлен виновен.За падналия Астероид на Юпитер пак той.Ама на тия глупости май само 50-55% от привърженици на Ердоган в Турция вярват

22

Maria Nesterova

преди 7 години

Fethullah Gulen = AmerikaAtentata e delo na Amerika. Fethulla Gulen e samo kukla.

fallback