Снимка: БТА

Общ преглед

Русия определя убийството на посланика в Турция Андрей Карлов като терористичен акт и ще отнесе въпроса до Съвета за сигурност на ООН. Това заяви Мария Захарова, говорителят на външнополитическото ведомство в Москва, предаде TACC.

Тероризмът няма да мине. Ние ще се борим решително срещу него“, заяви Захарова.

Турските власти са уверили Москва, че виновните за убийството на руския посланик в Анкара ще бъдат наказани, каза още Захарова.

Мъжът, който простреля фатално руския посланик в Анкара Андрей Карлов, е турски полицай, предава АФП.

„Нападателят е полицай“, разкри кметът на турската столица Мелих Гьокчек в профила си в Twitter.

Вестник „Йени шафак“  публикува инициали на мъжа – М.М.А. Според изданието той е работил към турските специални подразделения за справяне с масови безредици.

Полицаят, убил руския посланик в Турция Андрей Карлов, е бил уволнен от служба преди няколко месеца във връзка с разследването на юлския опит за държавен преврат в страната, предава TACC.

Позовавайки се на свидетели, телевизия NTV съобщи, че убиецът е произвел няколко контролни изстрела, след като посланик Андрей Карлов вече е бил паднал.

След първите изстрели нападателят поискал събралите си на изложбата да се разотидат.

След това се приближил до лежащия на пода посланик и няколко пъти стрелял в него.

Според очевидци терористът влязъл в помещението, в което се откривала изложбата, облечен с черен костюм и вратовръзка и бил взет за охрана на посланика. В резултат на полицейската операция нападателят е бил ликвидиран.

Охраната на руската дипломатически мисия в Анкара е засилена.

Държавният департамент на Съединените американски щати осъди нападението в Анкара срещу руския дипломатически представител в Турция Андрей Карлов.

„Осъждаме този акт на насилие, независимо откъде идва. Нашите мисли и молитви са с него и семейството му", заяви говорителят на американското външнополитическо ведомство Джон Кърби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар