Снимка: архив Булфото

Летният сезон в България беше изправен пред редица трудности, като само една от въпросителните, макар и голяма, беше свързана с руските туристи. Ще намалеят ли те, ще ги компенсира ли някой, чудиха се хотелиерите. Явно замислени върху този въпрос, те позабравиха нещо съществено – обслужването.

Dnes.bg реши да прегледа коментарите за качеството на туристическите услуги в България в един от водещите сайтове за туризъм в Русия.

Още по темата

Мъж с никнейм maz47 разказва за почивката си в хотел "Стримон Спа Клуб" в Кюстендил. Били там с жена си, но въпреки очакванията си се сблъскали с вехти стаи, мръсен под, дълбоки вани, неподходящи за болни хора, както и ниски легла, на които усещането е все едно спиш на земята. Критики има и за басейна на хотела.

"Днес прочетох, че наши деца са се натровили в лагер в Св. Влас. Изобщо не съм изненадан. Самият аз почивам в този район и чак днес се зачудих – защо българите се отнасят толкова зле с туристите си", пита се потребител с никнейм kris. Той отбелязва още, че плажът се чисти сутрин, но боклукът се хвърля в морето, където се къпят туристите. "2 шезлонга с чадър, който е ръждясал = 12 евро", допълва той.

Същият kris разказва и за обяда си. По думите му супата най-често е концентрат на прах, който се разтваря във вода, а зеленчуците в нея – замразени.

Kris коментира и транспорта в курорта. По думите му автобусите са стари, без климатик. Цените за билетчетата са се покачили двойно спрямо миналата година, а пък разписанието е разредено – вече идват не на 20 минути, а на 40. Другото нещо, което подразнило туриста, е, че в градския транспорт има "дискриминация на расова основа" - "пише, че безплатно може да пътуват деца, но само българчета".

"Курортите са пълни с инфекции. Това посочват всички местни лекари. Водата в басейните, където младите майки пускат децата си, е много хлорирана, но не се подменя цяло лято", допълва той.

Руските туристи коментират и канализацията по курортите. И те, както и ние тук, отбелязваме, че тя не е подменяна или осъвременявана от съветските години.

"Канализацията се препълва във високия сезон, тогава децата буквално могат да се отровят", подчертават те и допълват, че ако завали проливен дъжд, резултатите могат да се видят и по първите етажи на хотелите, и по улиците.

Arina111, която също е отседнала в Свети Влас, се оплаква от силната музика от... Слънчев бряг. По думите й дори затворените прозорци не могат да я спасят през нощта.

Тя коментира също и плажа, който по думите й е 50 на 50 пясък и фасове. "Опитах се да положа кърпата на плажа до морето, но веднага дойдоха и ми казаха, че това е мястото на шефа и ме заплашиха, че ще хвърлят и мен, и бебето ми, и кърпата във водата", допълва тя.

Руските туристи коментират и обслужването по Черноморието ни. По думите им персоналът се усмихва, само когато идва време за плащане. Ако се направи забележка, че са шумни, съветвали туристите да ходят да живеят в планината.

Един такъв бърз преглед на коментарите на руски туристи у нас ни карат да се запитаме почти риторично дали санкциите на ЕС към Русия са виновниците за отлива на руски туристи у нас. Или пък нещо друго куца в цялата картинка?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase