Всеки ден хвърчат хиляди левове "на вятъра". Снимка: Dnes.bg

"Баба хвърли през прозореца 1700 лв. на ало измамник", "Мним племенник изпързаля чичо с 4500 лева", "Ало измамник отмъкна 1500 лв. от силистренка", "Баба "олекна" с 2250 лева заради ало измамник", "78-годишна "изгоря" с 2500 лева за ало измамник в Силистренско", "Спипаха 25-годишен ало измамник в Ямбол, мъжът измамил баба с 2000 лв.", "Издирват четирима, измамили дядо в Пловдив", "Сливенска баба бутна на ало-измамник 4680 лева", "Поморийка олекна с 4500 лева, дала ги на ало-апаш"... Това са само част от заглавията през последните седем дни.

Ало измамниците се превърнаха в ежедневие, не им обръщаме внимание и само цъкаме с език как са успели да преметнат поредния наивник.

Някои ще кажат, че старите хора са лесна плячка, полицията не се справя с проблема и дори когато хванат някой телефонен наглец и крадец - дни по-късно той отново е на свобода.

Факт е, че измамите са хит от години, направени са десетки репортажи в медиите по темата, знае се, че основните "играчи" гравитират около град Левски и Горноряховско. Но какво от това? Безсилието е пълно.

Баба олекна с няколко хилядарки, очаквайки колет със 100 000 евро. Нейна връстничка пък по нареждане на "внука" дала пари за освобождаване от митницата на 10 климатика - 1500 лева на ръка, а после отишла и до банката да дръпне още 3180 лева. 78-годишна поморийка пък стана жертва по класическия механизъм "колет от чужбина с евро и документи" и вече спестяванията й са намалели с 4500 лева.

Трябва да се признае, че измамниците постоянно променят схемите и лъжите си. Но това не оправдава тези, които дават.

Колко пъти полицията прави разяснителни кампании? Всички медии постоянно пишат за случаите, но източването на пенсионерите си върви. Не е важно откъде имат тези пари, как са спестени. Трудът на тези хорица отива в чуждия джоб.

Но вече дори не предизвикват съжаление, защото всекидневно тези кражби са на показ. Ако възрастта може да е оправдание - къде са техните синове, дъщери, внуци? Толкова ли не могат да обяснят на родителите, и бабите и дядовците си, че и те могат да станат жертва? Толкова ли е трудно да бъдат предупредени да звъннат един телефон, преди да дават пликове с пари на непознати, да ги хвърлят през балкона или да ги предават по спирки? Или живеем с надеждата, че на нас няма да се случи?

Никой не може да ме убеди, че полиция и държава не могат да се справят с проблема. С няколко бързи ареста и сериозни присъди следващите ще се замислят, но засега не го виждаме, въпреки че измамите са от години. И ще трябва да се справяме сами.

Но и никой не може да ме убеди, че случващото се не е една голяма глупост от наша страна. От тъпотия хиляди левове отиват към крадци, които с право могат да ни се надсмиват от луксозните си къщи. Заслужаваме си съдбата на прецакани, защото превърнахме едно криминално деяние в статистика, към която се отнасяме с непукизъм.

И докато стигна до края на материала, пак за статистиката - семейство от сунгурларско село и две жени от Добрич са поредните жертви на телефонните измамници. 79-годишна жена от село Вълчин е дала 600 лева за "животоспасяваща операция на близък роднина". 71-годишна пък се разделила с 40 г злато, за да плати за "колет с пари" от племенника си. 82-годишна от Добрич пък даде 2300 лева за животоспасяваща инжекция за внука си.

Нека обажданията продължат... сега!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase