Снимка: Булфото, архив
fallback

Няколко дни преди Великден в магазините вече се появиха масово първите козунаци. През тази година цените им ще се запазят като миналогодшните, обеща Жени Сапунджиева, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Велико Търново.

Причината за това е, че основните продукти за сладкиша не са поскъпнали.

Най-масовата разфасовка, предлагана в търговската мрежа, е от 450 грама и се продава от 1, 70 до 2, 10 лева.

Цената естествено зависи от продуктите. По-скъпо ще плащаме за по-луксозните видове, в които има стафиди, ром, локум, ядки, мармалад.

Козунаците с пълнеж от захаросани плодове и бадеми вървят по около 4 - 5 лева за 450 грама.

За да се направи един козунак са нужни от 3 и половина до 4 часа.

Тайната на хубавия козунак пък се крие в млякото. Не трябва да е нито топло, нито студено, обясниха пред Dnes.bg сладкарите в една квартална фурна в София.

Друг майсторлък на козунака е печенето. Температурата не трябва да надвишава 150 градуса.

В кварталната фурна се готвят да изпекат около 500 козунака и то точно в дните около Великден, защото  преди това търсенето е слабо.

Преди пет - шест години от пещите сладкарите са вадили двойно повече, но вече се продават все по-малко козунаци.

Продавачката от съседната хлебарница има своя версия за това.

Хората масово купуват евтини козунаци, но в тях няма нито мляко, нито захар, нито яйца, обяснява тя.

Като гледам как хората си броят стотинките за хляб, хич не вярвам един пенсионер да си купи козунак със стафиди. Хората гледат по-евтиното, продължава продавачката.

От фурната знаят как се правят и евтините козунаци, но за тях са менте и предпочитат да правят сладкишите си по традиционна рецепта, за да запазят клиентите.

Евтините се правят от полуфабрикатен козуначен микс, в който има яйчен меланж, оцветители, подсладители и консерванти.

Истинският козунак има голям обем и леко тегло.

В него не трябва да има консерванти, което означава, че срокът му на годност трябва да е не по-дълъг от 10 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Майстора на Кифлите

преди 9 години

Брей, за да се направи един козунак от 450 грама били нужни 4 часа. Аз тогава съм ударник, за 4 часа правя два козунака по 650 грама. И то в домашни условия. Най-важното за хубавия козунак е качественото и силно брашно. Има една марка дето я ползват масово по фурните, ама да не я казвам, че ще стане реклама... рядко се намира в малки разфасофки.

18

Бургас

преди 9 години

Учудвам се на последното изречение.Според мен-годност 10 дни има консерванти.Винаги правя домашен козунак и на третия ден(око не сме го изяли) вече започва да поизсъхва.Вярно е-повечко труд но си заслужава.

17

анонимен

преди 9 години

отидох с лупа в карфур козунак 400 гр 99 ст от видин козунак 400 гр от добрич2-49 лв козунак от добрич 400 гр 2-99 лв и останалите козунаци от хасково коитоядем цяла година козуначен микс захар яйчен прах сухо мляко при толкова яйца отполша и при вдигнати квоти за млякото искам довечера по тв да излезе някой от смешнитеим асоциации и да обясни това което съм написала на чист бълг език

fallback