Леонид Кучма на преговорите. Снимка: Reuters

Поредният опит на контактната група за Украйна да уговори примирие в Донбас приключи без резултат. Независимо че в събота в Минск се събраха всичките й участници без изключение (за разлика от петък), пише Светлана Гамова от "Независимая газета".

Както бе съобщено, в заседанието участваха бившият украински президент Леонид Кучма, специалната представителка на ОССЕ Хайди Талявини, посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов и делегати на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) - Денис Пушилин и Владислав Дейнего. В разговора между петимата се включи и шести участник - лидерът на общественото сдружение "Украинският избор" Виктор Медведчук, специален представител по хуманитарните въпроси в тристранната контактна група.

Преговарящите прекараха три часа при закрити за медиите врати, после си заминаха, оставяйки журналистите да се чудят ще има ли нови срещи контактната група. Участниците дадоха все пак интервюта, но всеки поотделно и на различни места.

"Днешните консултации по повод плана за изпълнение на Минските споразумения, съдържащ списък с конкретни мерки за възможно най-бърза деескалация на ситуацията, бяха провалени поради неявяване на хората, подписали документите от Минск - Александър Захарченко и Игор Плотницки, ултимативни изявления на техните представители Денис Пушилин и Владислав Дейнего, също и поради отказа им да обсъдят план с мерки за незабавно спиране на огъня и изтегляне на тежките въоръжения", заяви Леонид Кучма пред агенция Интерфакс-Украйна.

"Украинската страна не приема никакви ултиматуми и предварителни условия. Принципната ни позиция относно мирното уреждане на ситуацията в някои райони от Донецка и Луганска области остава непроменена - пълно и безусловно изпълнение на договореностите, писмено утвърдени в Минск на 5 и 19 септември 2014 г., на първо място незабавно да се наложи режим за спиране на огъня", каза бившият украински президент. Той подчерта, че в най-близко време очаква официална реакция от Русия.

Делегатите на ДНР и ЛНР заявиха, че настояват да бъде спряно обстрелването на градове и села в самопровъзгласените републики. Време е стрелбата да спре и да започне изтегляне на тежката техника от разделителната линия между страните, посочи предния ден и Киев след среща на президента Петро Порошенко с контактната група за деескалация на конфликта. Това стана ясно от информация на сайта на ОССЕ.

"В навечерието на консултациите в Минск контактната група оформи становището, че са необходими следните практически стъпки: подписване на споразумение за незабавно спиране на огъня и изтегляне на тежките оръжия от допирната (разделителната) линия, както бе съгласувано в Меморандума от Минск, приет на 19 септември; премахване на ограниченията върху доставките на основни стоки и хуманитарна помощ в пострадалите (от войната) Донецка и Луганска области, също и постигане на съществен напредък в освобождаването на заложниците", се казва в съобщението. Но както се разбра, страните са на различни позиции по въпроса къде да минава допирната линия между войските. През последните дни опълченците взеха да изтласкват украинските сили и тази линия се измести. Киев би желал да я върне на предишното й място, но ДНР и ЛНР не искат да отстъпят. Боевете в Източна Украйна продължават и утре допирната линия явно ще се измести отново. А мирното население ще гине независимо от вектора на движението й.

Страните - в лицето на хората от контактната група, не искат да се споразумеят; това е очевидно. От тях впрочем нищо не зависи - решение, което да спре конфликта, трябва да вземат президентите на Украйна и на Руската федерация, главите на ЕС ина ОССЕ. Засега обаче и те говорят на различни езици. Всъщност опитът от други горещи точки, включително в постсъветското пространство, показва, че страните не се раздалечават сами - някой друг ги разделя. В Косово го направиха частите на КейФОР, в Приднестровието - миротворци от Русия. Но в случая с Украйна руските миротворчески сили не могат да застанат на разграничителната линия, защото им нямат доверие украинците по десния бряг на Днепър, контролиран от Киев.

Обаче Киев - също както Донецк и Луганск, има доверие на беларусите. И щом Велика и Малка Русия не могат да се разберат, защо да не викнат на помощ Бяла Русия? Беларусите би могло да се включат в миротворчески батальони заедно с бойци от държава членка на ЕС, на която също да имат доверие и двете воюващи страни.

Това е само един от възможните варианти, може да има и други. Безспорно обаче страните трябва да бъдат разделени, защото инак няма сами да изтеглят тежката си техника, нито ще сложат оръжие. Потвърждава го опитът от всички конфликти на територията на ОНД - в Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия. В Нагорни Карабах наистина миротворци няма, но няма и траен мир.

Преди срещата в Минск президентът на Русия Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд разговаряха по телефона във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Югоизточна Украйна. "Във връзка с поредното заседание на контактната група в Минск бе изразена надежда, че въпросите около възможно най-бързото спиране на огъня и изтеглянето на тежките оръжия ще бъдат в центъра на нейния дневен ред", съобщи пресслужбата на Кремъл. Какво последва - вече знаем. Междувременно от източния фронт в Украйна идват пак и пак съобщения за нови жертви сред мирните граждани. Колко от тях са загинали вече, не знае със сигурност никой нито в Киев, нито в Донецк или Луганск. Можем да твърдим само едно: ако не бъде спряно клането в Донбас, там скоро няма да останат хора, които да бъдат защитени. Тогава въпросът за изтегляне на тежката техника и спиране на огъня ще отпадне от самосебе си.

Ще припомним, че решението Минск да стане постоянен терен за преговори на контактната група за Украйна бе прието в беларуската столица на 26 август след лидерски форум на Митническия съюз. Първата среща "в мински формат" се състоя на 5 септември. Тогава бе съгласуван план за мирно уреждане, постигнато бе споразумение за прекратяване на огъня. След две седмици - на 20 септември, контактната група прие в Минск меморандум, определящ механизма за въвеждане и поддържане на режим за спиране на огъня. Документът бе подписан от официалния представител на ОССЕ в Украйна Хайди Талявини, бившия украински президент Леонид Кучма, посланика на Русия в Киев Михаил Зурабов, премиера на ДНР Александър Захарченко и лидера на ЛНР Игор Плотницки.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase