Снимка: архив, Reuters

Докладът на Сената на САЩ за използваните от ЦРУ техники за разпити показва, че управлението е подлагало заподозрени на мъчения в тайни затвори отвъд океана с години, с това не е постигнало нищо и е лъгало за тях Конгреса и Белия дом. Докладът е така претъпкан с подробности за варварско и нечовешко отношение, че поставя под въпрос ценностите, залегнали в ядрото на идентичността на нацията, пише британският в. "Индипендънт" след огласяването на скандалния документ.

Докладът от 528 страници, разпространен от сенатската комисия по разузнаване - обобщение на пространната версия от 6000 страници, която остава секретна - обвинява агенцията, че е отишла далеч отвъд т.нар. "разширени техники", разрешени от министерството на правосъдието, и постоянно е лъгала за това, какво се е случвало.

В. "Гардиън" също определя описаните в доклада практики като "срам и позор за Америка". Всекидневникът припомня, че през 1988 г. тогавашният американски президент Роналд Рейгън е подписал конвенцията на ООН срещу мъченията, шест години по-късно САЩ са я ратифицирали, а още седем години след това, през 2001 г., са започнали систематично да използват изтезания.

Още по темата

Това продължило до 2009 г., когато тези практики бяха забранени от президента Барак Обама. Вчера цялата история излезе на бял свят. Това е един от най-мрачните епизоди в историята на страна, която смята себе си - в много отношения и в някои епохи не безоснователно - за пътеводна светлина за света, отбелязва вестникът.

В определен смисъл трябва да отдадем дължимото на САЩ за публикуването на подобен документ. Това със сигурност е в ярък контраст с удобната неадекватност на британската политика, практики и прозрачност. Докладът обаче съобщава за държавни престъпления, които никога не е трябвало да се случват, не е трябвало да бъдат разрешавани и да бъдат игнорирани от съюзниците на САЩ, и които остават ненаказани. Нещо повече, докладът беше огласен сега единствено защото следващия месец промяната в политическия контрол над Сената би довело до потулването му от републиканците, смята "Гардиън".

В. "Дейли телеграф" отразява и друга гледна точка. Цитиран от вестника, бившият директор на ЦРУ (от 2006 до 2009 г.) Майкъл Хейдън казва, че докладът на Сената е пристрастен документ, предназначен да шокира, но е факт, че програмата за разпити на ЦРУ е спасила живота на много хора.

Френският в. "Фигаро" акцентира върху думите на Барак Обама, че ЦРУ е опетнило имиджа на Америка. Въпреки потенциалните последици от разкритията в доклада за сигурността на американските посолства Обама подкрепи огласяването му. В комюнике вчера той осъди използваните методи, които, както каза, са в разрез с американските ценности и са опетнили името на Америка пред света.

Президентът обаче изглежда раздвоен, посочва вестникът. През лятото той призова нацията да не се държи твърде нравоучително спрямо миналото, защитавайки ожесточено нейните шпиони. Белият дом също е допринесъл за прочистването на част от доклада. Президентът се разкъсва между типично американската убеденост в поучителната стойност на признаването на греховете на Америка и реалностите с изискванията на една по-цинична власт, допълва "Фигаро".

Всяка оценка на последиците от доклада трябва да взема под внимание тежкия удар, нанесен на репутацията на САЩ по света с неизбежното излагане на показ на описаните техники, посочва в редакционна статия "Вашингтон пост". По наше мнение обаче аргументът за практическите резултати измества фокуса от същественото. Мъченията са нещо неморално, независимо дали са били "ефективни". Както каза представител на правителство вчера, причината тези практики да бъдат забранени, е, че те противоречат на ценностите ни, подчертава всекидневникът.

Не омаловажаваме предупрежденията, че огласяването на доклада може да предизвика антиамерикански настроения в краткосрочен план. В дългосрочен план обаче САЩ ще спечелят от това, че показват отговорност към прозрачността и самокритика, и още по-важното - зарекоха се никога да не повтарят грешките си от времето след 11 септември 2001 г., заключава изданието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase