Снимка: архив, Reuters

Централното разузнавателно управление на САЩ е подвело Конгреса и обществеността за ефективността на бруталните методи, използвани за извличане на информация от предполагаеми членове на "Ал Кайда" в периода 2002-2007 година. Това се казва в дългоочаквания доклад на ръководената от демократите сенатска комисия за контрол на разузнаването, предаде БНР.

Докладът е на базата на милиони разгледани документи, които описват "брутални" техники, използвани срещу най-малко 119 души, задържани тайно от ЦРУ в периода 2002-2007 г.

Сред методите, които се смята, че не са довели до извличане на важна информация, са били симулиране на давене и лишения от сън, като в един от случаите това лишение е било в продължение на 180 часа.

При обобщението на резултатите не се използва думата "мъчение" и не се споменава за повдигане на обвинения срещу тези, които са извършвали посочените действия.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън призна за недостатъци в работата на агенцията му, но нарече доклада "селективен" и не се съгласи с констатацията, че методите не са помогнали за събиране на важни данни.

Републиканците изразиха опасения, че публикуването на доклада крие опасности.

От своя страна председателят на комисията по разузнаване Даян Файнстийн призна, че е възможно групировки да  използват разкритията, за да настроят привържениците си срещу САЩ, но посочи, че демокрацията зависи от прозрачността. „Историята ще ни съди по това, че заставаме зад едно справедливо общество, управлявано от закона, и готовността да се сблъскаме с неприятната истина и да кажем "никога повече", допълни тя.

Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че сурови методи за разпити, каквито ЦРУ е използвало спрямо заподозрени в тероризъм, няма да има по време на неговия мандат, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Той добави, че техниките и мъченията, описани в доклада за програмата на ЦРУ, разсекретен от Сената, нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина.

Обама излезе със специална писмена декларация в отговор на сенатския доклад за мъченията, на които са били подлагани предполагаемите терористи в периода след атентатите от 11 септември 2001 г.

Докладът "потвърждава моята отдавна формирана позиция, че тези жестоки методи не само са несъвместими с нашите ценности като нация, но те не служат и на цялостната ни антитерористична стратегия, нито на интересите на националната ни сигурност",
отбелязва Обама.

Според президента публикуваният доклад може да помогне подобни техники и методи да останат в миналото. Той признава, че изнесената информация усложнява съвместните усилия "заедно с нашите съюзници и партньори в преследването на нашите интереси".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase