Снимка: Reuters

Гражданите на България гласуваха за европейския вектор в развитието на своята страна. Партията на бившия български премиер Бойко Борисов, известен с прозападната си ориентация, спечели мнозинство на предсрочните парламентарни избори и най-вероятно ще получи мандат за съставяне на правителство. Политическите сили, които могат да бъдат наречени лоялни на Русия, претърпяха много сериозно поражение, се казва в коментар на Газета.ru.

Изборният уикенд в Източна Европа, започнал с победа в Латвия на партията „Център на съгласие“, за която по традиция гласува значителна част от рускоезичното население, продължи с избори за Народно събрание на България. Резултатите от тази кампания се оказаха далеч не толкова радостни за Русия: победа с 32.6% от гласовете спечели партията ГЕРБ.

С втори резултат е коалицията БСП – лява България, в която БСП се обедини със съюзници от левия фланг – тя има малко над 15% от гласовете, което е с 10% по-малко от 2013 г.

Наблюдателите отбелязват, че активността на тези избори е била доста ниска, по-малка от 50% и обясняват това с апатията на избирателите, тъй като предишните избори се състояха преди само година и половина.

Причината за предсрочните парламентарни избори беше разпадането на предишната парламентарна коалиция начело с премиера Пламен Орешарски, която подкрепяше правителството на социалистите, обяснява руското издание. Въпреки традиционните симпатии на социалистите към Русия точно тяхното правителство спря проекта за газопровод „Южен поток“ - конкурент на американския проект „Набуко“. Това стана по искане на ЕС, чиито чиновници поискаха проектът да бъде съобразен с изискванията на ЕС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече беше начело на българското правителство през 2009-2013 г. В началото на своето управление той подари на Владимир Путин, тогава заемащ поста премиер на Русия, куче българска порода, но извън рамките на дипломатическия етикет в отношенията между двете страни в икономическата и политическата сфера имаше какво да се желае. Борисов по-специално не особено благоприятстваше руските проекти в областта на енергетиката. По негово време България се отказа от работата по изграждането на АЕЦ „Белене“, започнала още по времето на СССР – в кръгове, близки до Росатом, обясняваха проблемите с натиск върху България от страна на САЩ.

Между другото причина за падането на правителството на Борисов стана рязко повишаване на цените на електроенергията, което предизвика протести в цялата страна, пише Газета.ru.

Според Владимир Брутер – експерт от Международния институт по хуманитарно-политически изследвания, при Борисов може да се очаква още по-силно тежнение на България към Европа и САЩ. Той посочва, че и президентът на страната Росен Плевнелиев също е от ГЕРБ.

Самият български президент в деня на изборите разкритикува руския президент Путин, наричайки действията му „великодържавнически“.

В същото време въпреки победата партията на Борисов няма да има абсолютно мнозинство и за да състави правителство, тя ще трябва да отиде на съюз с други партии, влезли в Народното събрание, отбелязва руското издание. Това са ДПС, представляващо интересите на турското малцинство /малко повече от 10% от населението на страната/ и спечелило на тези избори 15% от гласовете, както и десноцентристкият Реформаторски блок, който остана под 9%.

В парламента влизат и две националпопулистки политически сили – Патриотичният фронт и партия „Атака“ на Волен Сидеров. За него руското издание пише, че е известен по-специално с организирането в София на митинги срещу войната в Украйна, участниците в които по същество подкрепяха линията на Москва. Резултатът на „Атака“ се оказа доста по-нисък от миналогодишните избори – тя едва преминава прага от 4%.

Сега Борисов има вариант да покани за сформиране на правителство своите опоненти социалистите, да се опре на малките десни партии или да се опита да убеди да влязат в кабинета депутатите от ДПС, което в миналия парламент беше коалиционен партньор на социалистите.

Според Брутер най-добрият вариант за България ще бъде правителство, в което да са представени и социалистите, и защитниците на турското малцинство. „Подкрепата от страна на Русия и на Турция ще даде по-голяма стабилност, отколкото подкрепата само от Турция или само от Русия“, убеден е експертът.

В същото време резкият спад на популярността на социалистите дава основание да се предположи, че те може и да не бъдат поканени в правителствената коалиция, заключава руското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase