Колаж: Ройтерс, архив
fallback

Напускането на депутати от ГЕРБ не е добър симптом за политическото здраве на партията. Така социологът Живко Георгиев коментира пред Dnes.bg решението на Красимир Стефанов, който стана трети поред независим депутат от партията на Бойко Борисов след колегите си Георги Марков и Светлин Танчев.

Според социолога при всички напуснали има нещо дълбоко индивидуално, но и нещо повтарящо се, и това навярно е усещането, че ГЕРБ не удовлетворява представите на част от депутатите за това как трябва да се държи като партия и като парламентарна опозиция.

Oще по темата
Георгиев коментира, че на отцепниците могат да бъдат приписани лични, дори прагматични мотиви за по-добра реализация другаде, но когато това стане „цяла серия“, се превръща в оценка за състоянието на партията.

Социологът е категоричен, че запазилият зам.-председателското място след конгреса Цветан Цветанов не е фактор, консолидиращ ГЕРБ, а по-скоро фактор, вкарващ разделителни линии.

Той обаче изтъкна, че ексвътрешният министър има и немалко фенове в партията и ако беше отпаднал от ръководството на ГЕРБ, би било много вероятно днес да видим други напуснали.

„Не мога да преценя, дали феновете му са повече от противниците в редиците на ГЕРБ, но оставането му със сигурност ще провокира отчуждението на онези, които не са съгласни да свързват името си с партия, в чието ръководство е Цветанов. Може би някой в партията знае кои са повече – противниците или поддръжниците му, би трябвало поне Бойко Борисов да е наясно“, коментира социологът.

Георгиев заяви, че партията не е в добра кондиция и се аргументира с това, че преди да се случат тези политически раздели, на парламентарните избори преди година ГЕРБ успя да спечели с малко.

„Факт е, че центробежните тенденции продължават, да не забравяме и БАСТА“, напомни той.

По думите му твърде вероятно е ГЕРБ да не спечели евроизборите, които се задават през май, но и БСП, в която също се виждат подобни тенденции, не е в „прекрасна форма“.

„Безспорно двата хегемона на политическата сцена ГЕРБ и БСП полека-лека отварят място за нови политически проекти. Когато видим изборните резултати, ще можем да преценим доколко ситуацията е необратима или в следващия политически цикъл пак биха могли да бъдат основните опоненти“, коментира той.

Живко Георгиев изтъкна, че евроизборите са интересни за големите партии като моментно съизмерване на силите, но големият залог за тях са местните избори. Той посочи и основните причини за това – на местно ниво ГЕРБ все още има силни позиции и не е без значение дали ще ги загуби, а БСП има слаби позиции и очевидно ще търси реванш.

Според Георгиев трусовете в двете партии могат да се обяснят с това, че те не са достатъчно убедителни за значителна част от електората си в своето поведение.

По думите му БСП търпи критики заради начина, по който се прави политика на „Позитано“, поради новите-стари съюзници след парламентарния вот ДПС, „Атака“ и някакви икономически кръгове.

„ГЕРБ пък търпи критики заради неубедителното изпълнение на ролята на основна парламентарна опозиция. Като парламентарна опозиция пробва всякакви варианти на поведение и нито един от тях не беше особено добър. Лошото е, че част от тези, които напускат ГЕРБ, са от сравнително силния експертен блок на партията“, коментира социологът.

В петък бившият зам.-финансов министър в кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов подаде оставка като народен представител с мотива, че иска да се запази като експерт и да се занимава с частни проекти.

Според Живко Георгиев е трудно да се създаде нова група в парламента от независими депутати. Той не допуска вълна от отцепници, но смята, че е възможно да има още един-двама напуснали парламентарната група на ГЕРБ преди евроизборите през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 10 години

Дори да е така, не са ДПС, Атака и Бареков тези, които заслужават доверието ни. Все пак, БСП управлява, а ГЕРБ е опозиция, където за нея е полезно, защото осъзнава и признава слабостите и грешките си, за да ги преодолее. На това блато в момента, където или се бездейства, или се правят интриги и нонстоп глупави ходове и най-наивните разбират, че алтернатива е само ГЕРБ, но пораснала, помъдряла и променена, за да е истински полезна за обществото и държавата. Дано. Мислете, хора, защото имате деца.

84

ЛИЛОВСКИ

преди 10 години

АБЕ ,ДЪРДОРКОВЦИ , ЗАЩО НЕ КАЗВАТЕ ИСТИНАТА ПРАВО В ОЧИТЕ И ЗАБЛУЖДАВАТЕ ХОРАТА ? ЗАЩО ПРЯКО НЕ ЗАЯВЯВАТЕ ,ЧЕ СТЕ 100 % УВЕРЕНИ ,ЧЕ АКО БОРИСОВ , ЦВЕТАНОВ ,ГЛАВОЧЕВ/ГЛАВЧЕВ / И ОЩЕ ТРИ ЧЕНГЕТА ОТ ДС В ГЕРБ, ГИ НЯМА ВЕЧЕ ТАМ ,ТАЯ ПАРТИЯ ИМА БЪДЕЩЕ ? КАЖЕТЕ ГО И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЩЕ ВИ ПОВЯРВА НА СТАТИИТЕ ,ИЗСЛЕДВАНИЯТА И АЛА БАЛА !

83

Анонимен

преди 10 години

Този *** колко е получил от Пеевски? Герб ще ги отнесе като куцо пиле домат.

fallback