Георги Марков. Снимка: ГЕРБ

Независимият депутат Георги Марков прогнозира, че и други депутати от ГЕРБ ще напуснат парламентарната група.

В началото на декември миналата година Марков стана първият народен представител, който напусна ПГ на ГЕРБ и стана независим. Дни по-късно го последва Светлин Танчев.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, по-рано днес стана ясно, че Красимир Стефанов е подал заявление, с което напуска групата на партията в НС и ще бъде независим народен представител.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова уточни, че заявлението му е постъпило в 8.53 часа днес в деловодството на Народното събрание.

Марков обясни очакванията си с решенията на вчерашния форум на ГЕРБ. Той уточни, че не знае как е протекъл конгресът, но чул изказването на Бойко Борисов от медиите, че ГЕРБ не е лидерска, а демократична партия. 

„За мен това, ако е демократична партия, здраве му кажете”, обясни Марков. Той се надява напусналите да останат като независими депутати.

„Ако се съберат повече от 10 души, може да се направи група, ако всички имаме еднакви интереси и демократично мислене. В някои случаи ще подкрепим управлението, в други случаи, за които нещата не са така, както ние си мислим, няма да го подкрепяме”, коментира той.

Марков не е разговарял с Красимир Стефанов и дори е учуден, че той напуска ПГ на ГЕРБ „след като седеше зад г-н Цветанов, правеше му данъчните проверки и т.н“.

„Не съм очаквал той да напусне, но явно и той е разочарован по някакъв начин", коментира депутатът. Той отново обясни, че е напуснал заради държанието на партийните секретари и „фидосовщината“ в групата на ГЕРБ.

Според него обаче, ако има натиск върху Стефанов, той може да дойде от ГЕРБ. „Те са свикнали да работят по този начин, да притискат, да се образуват дела, да подслушват”, разясни Марков.

Попитан, защо е подкрепил възможността предизборната агитация да се води и на майчин език, Георги Марков каза, че това е една стъпка към демокрацията. Той припомни, че много хора са осъдили смяната на имената, извършена по времето на режима на Тодор Живков.

Независимият депутат не вижда заплаха за сигурността на страната, ако в тези райони, в които се говори предимно на турски език, агитацията се прави на майчин език. Това, което направи депутатът от Бургас Хюсеин Хафъзов, страшно много ме разочарова, отбеляза обаче Георги Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase