Момиченце гледа през оградата на лагера Заатари. Снимка: Reuters

Фермери, таксиметрови шофьори, собственици на магазини, чиновници - в лагера Заатари в северната провинция Мафрак в Йордания са намерили убежище сирийци от широк спектър на обществото. Те са оставили зад гърба си разрушените си домове, овъглените си коли и магазини, буквално закланите си роднини и под дъжд от куршуми и бомби са поели към границата, за да търсят спасение за децата си и за себе си, пише специалният кореспондент на БТА Теодора Тодорова.

Повечето от тях не идват тук направо от домовете си, а са вътрешно разселени - дълго са се придвижвали в страната в търсене на сигурно място. В лагера има много сирийци от размирната провинция Дераа, която граничи на юг с Йордания, но има и много бежанци от столицата Дамаск, от Северна Сирия и от райони, доста отдалечени от границата. Някои са прекосили почти цялата страна, за да дойдат в Йордания, където имат роднини.

Много от бежанците от Дераа казват, че едноименният главен град вече не съществува - напълно е заличен от лицето на земята.

"Просто дойдоха и подпалиха колата ми. Без никаква причина", каза Абу Мухамад, който изкарвал прехраната си, извършвайки превози в Дераа. Сега той живее в лагера с петчленното си семейство. "Свършено е със стопанството ни", каза Ум Ахмад, майка на пет деца. Заедно със съпруга си прекосили преди седмица границата. "Изчакахме да се стъмни и тръгнахме. Трябваше да сме тихи, децата да мълчат". В продължение на 5 часа вървели през нощта и успели да влязат в Йордания.

Йордански войници чакат бежанците на границата и ги превозват с автобуси до лагера. Границите са отворени от самото начало на конфликта в Сирия. При откриването на лагера в края на юли в него са регистрирани 5000 души. Сега, три месеца по-късно, те са вече 21 000 - по оценки на Агенцията на ООН за бежанците, която ръководи работата в Заатари.

"Завчера пристигнаха общо 364 бежанци, двама от които ранени", каза Андрю Харпър, представител на Агенцията на ООН за бежанците и координатор по хуманитарните въпроси. Той каза, че миналата седмица майка на двуседмично бебе е била настанена в лагера, а миналият месец са приели бебе на два дни.

Броят на бежанците в Заатари е трудно да бъде уточнен, тъй като има сирийци, които напускат лагера и се връщат в страната си, за да наглеждат собствеността си или да се сражават, други отиват при роднини в йорданските градове, а трети просто успяват да излязат, макар че това не е разрешено. Заради натоварването на общините йорданските власти са въвели правила, според които йордански гражданин може да изведе от лагера и да приюти в дома си бежанско семейство, ако гарантира за тях и декларира определен банков депозит. "Само богатите успяват", каза Ум Ахмад.

В лагера има няколко полеви болници, в това число на Франция и Мароко. Отговарящият за сигурността на френската болница капитан Делорме каза, че клиниката получава много голяма подкрепа от йорданската болница в Мафрак и други в района.

"Когато приемаме ранени и се нуждаем от допълнително количество кръв за кръвопреливане, се обаждаме в болницата и те до 10 минути пристигат с необходимото", каза той. От началото на създаването си през август клиниката е приела 90 ранени, включително съвсем наскоро боец от Сирийската свободна армия,
пострадал от снайперистки огън. Тя разполага с 40 лекари и медицински сестри, сред които и френски специалист по огнестрелни рани. След хирургическата намеса и стабилизирането на ранените те се настаняват за реанимация в болницата в близкия град Мафрак.

Неслучайно лагерът е известен и като "Детския лагер" - децата в него са 55 процента. Скоро те ще се увеличат още, тъй като 700 бежанки са в напреднала бременността си. "Никак не ни се иска те да родят тук", каза Доминик Хайд, представител на Агенцията на ООН за бежанците в лагера. Родилките вероятно ще бъдат прехвърлени в болници в района.

Близо 3300 деца са регистрирани и учат в момента в палатковото училище, което УНИЦЕФ и йорданското министерство на образованието са отворили. То е изцяло изградено със средства на Европейския съюз. В неделя отваря врати ново училище, спонсорирано от Бахрейн, което може да поеме 4800 деца. То ще може да работи успешно и през зимата, тъй като е разположено в няколко едноетажни постройки, които са добре изолирани и климатизирани.

"Искам да стана учителка", каза, усмихвайки се, 8-годишната Заха след края на часовете. Тя също е от сирийската провинция Дераа и е пристигнала с родителите си и двете си сестри. Баща й се е върнал обратно. Казва, че от живота в Сирия й липсва единствено зеленината.

Някои възрастни избягват въпросите за гражданската война в родината си, очевидно все още притеснени за сигурността си.

Децата обаче в един глас запяват песен, в която казват, че Башар Асад е по-лош дори от египетския фараон (който прокужда евреите от Египет) и трябва са си иде.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase