Памела Андерсън. Снимка: Reuters

От няколко дни във Facebook циркулира една картинка, на която пише, че България има пари да плати 311 000 лева на Памела Андерсън, а няма пари за болни деца и хиляди възрастни.

В следващите няколко реда няма да става въпрос дали участниците във VIP Brother са тюфлеци, измислени ВИП персони и въобще харесва ли ни шоуто. Даже не е интересно дали това е ход на конкуренцията.

Ясно е, че всеки има право на собствено мнение и да го изразява, но тук става въпрос за чист популизъм и прехвърляне на отговорности.

Парите, които ще получи или е получила Памела, няма как да ги знаем, тъй като и продуцентите признаха, че двете страни нямат право да разкриват подробности по договор. Може да са повече, може и да са далеч по-малко.

Но тези пари ги дава частно дружество, каквото е Нова телевизия. И няма как да бъдат винени. Тяхната цел е да имат солидни рекламодатели и са преценили, че ще ги привлекат с това шоу. Друг е въпросът, ако подобен хонорар бъде изплатен от държавната телевизия. Тогава всеки данъкоплатец би бил в правото си да протестира, че част от неговите данъци ще потънат в нечий чужд джоб.

Но няма как една частна медия, независимо коя, да бъде отъждествявана с България.

А да се прави сравнение между хонорара на чуждата звезда и болни деца е тъпо, цинично и не е честно към самите деца. Това наистина е задължение на държавата, а не само на отделен човек или фирма.

В медиите пристигат десетки молби на отчаяни родители, младежи и тийнейджъри, за които това е последният шанс да съберат определена сума за операция у нас или в чужбина. Няма на кого да разчитат!

Свикнали сме да се плюем и обвиняваме, че българите сме някаква трета категория хора, некачествен материал, коравосърдечни и какви ли още не. Но каквото и да се говори българинът е състрадателен. И доказателство за това са редицата случаи на събрани големи суми пари за болни деца. Дори и политиците понякога се засрамват и дават своята лепта.

Но именно тези политици носят основна вина през последните години, че за много хора здравната ни система е корумпирана, продънена и с ниско доверие. Самите ние също затвърждаваме и работим "успешно" това да се случва.

Готови сме да обвиним всеки министър, но в същото време плащаме под масата за някоя връзка в болниците. Готови сме да бутнем колкото трябва, защото си мислим, че ще ни осигурят по-адекватно лечение.

Истината е, че е трудно на всички да се помогне. И тук не е виновна някаква си американска плеймейтка, а цялата ни система, в която всеки активно участва - от здравния министър до последния неосигурен пациент.

Ако има как да се изчисли, хонорарът на Памела ще е капка в морето в сравнение с парите, които раздаваме месечно по различни институции. Затова бих подкрепил някоя група "Да не даваме рушвети, с тези пари да помогнем на болни деца".

Пределно е ясно, че и това трудно ще стане, но пък си зависи от нас. А ние сме България, не някакви частни телевизии, които си изкарват печалбите с циците на Памела или с турски сериали. Който не ги харесва има избора да смени канала, да не им пуска SMS-и и да не бъде част от тяхната програма.

Но нека не играем по тънката струна с болни деца, а да участваме активно в живота на тази държава. За да няма хора, които се чувстват чужденци в собствената си държава и единственото им отношение е да я псуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase