Премиерът инспектира блатните кокичета. Снимка: архив Булфото

Борисов инспектира строителството на магистрала “Тракия“. Борисов прави инспекция на строителството Лот “не-знам-кой-пореден“ на магистрала “Струма“. Борисов прави инспекция на саденето на блатните кокичета.

Лиляна Павлова инспектира виадуктите и помага на Борисов в инспекцията на кокичетата. Павлова инспектира плажове и концесионери.

Десислава Атанасова започва проверки на болниците. Същата ще проверява и домовете за деца. Мирослав Найденов инспектира хранителните вериги. Симеон Дянков помага на Найденов в инспекциите на цените на храните.

Нека да приемем, че последните 10 години не сте живели в България и сте били напълно изолирани от събитията у нас.

Четейки горните изречения, оставате с впечатлението, че Борисов, Павлова, Десислава Атанасова, Мирослав Найденов и Симеон Дянков най-вероятно са инспектори към някакви ведомства.

Друго обяснение не може да има, все пак гореизброените системно, неуморно и без почивка “инспектират“ всяка дупка, парче асфалт, болница, магазин и изобщо де що може да се инспектира.

Понякога успяват да проверят дори неща, които и човекът с най-развинтеното въображение не е можел да си представи, че е възможно да се “инспектират“. Като цените на яйцата. Защото най-логичният въпрос е: Как, за бога, се инспектират цените на яйцата?

“Инспекциите“ на министри се превърнаха в абсолютно обичайна практика у нас. Всеки малко по-голям строителен обект не минава без поне една инспекция от ресорния министър, а в нередки случаи и от премиера.

Принципно няма нищо лошо да се следи работата по ключови проекти, напротив, похвално е. Но – едно голямо НО.

Във всяко едно ведомство има длъжност “инспектори“, които работят с цели екипи, които би трябвало да вършат точно това – редовно да проверяват темпа и качеството на работа по магистрали и мостове, да следят за спазването на правилата от концесионерите и т.н.

Ако те не си вършат качествено работата и е необходимо да ги заместват министрите, то тогава нещата седят по съвсем различен начин.

Просто да ги съкратим и да пренасочим средствата, които сме давали от държавния бюджет за заплатите им, към някое перо, в което има повече необходимост.

Или да назначим други на тяхно място, за да може министрите да си вършат работа, защото искрено се надяваме, че имат и други, по-важни задължения от инспекциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase