Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

В училището "Аруба" в средиземноморския град Шехат, на по-малко от миля от тревистите хълмове, покрити с руини от римско време, плакат с образа на полковник Муамар Кадафи служи за изтривалка.

Училището не работи, но при сегашната несигурност в Източна Либия или "Свободна Либия", както я наричат някои, то се използва за друга цел. Училището е превърнато в затвор за близо 200 души, заподозрени, че са наемници на режима на Кадафи, пише "Тайм".

Либийски войници, дезертирали от редиците на Кадафи, охраняват входа на училището, препасани с патрондаши и стиснали автомати – по-скоро, за да защитят затворниците, отколкото за да им попречат да избягат, шепнат някои местни. Група цивилни от околните градчета се се събрали на входа. Те искат да влязат вътре, за да видят с очите си "африканските наемници", които според тях са убивали роднините и съседите им миналата седмица.

Разразява се свада. Пазачите ги пускат във фоайето, но там ги удържат. "Страхуват се, че местните ще наранят африканците", обяснява Тауфик ал Шохиби, опозиционен активист и инженер-химик.

Oще по темата

Войниците имат основание да се притесняват за безопасността на пленниците. В този неспокоен регион по източното средиземноморско крайбрежие на Либия се носят слухове за произхода на силите, които се биха с протестиращите в продължение на дни, преди Източна Либия да падне, по думите им, в ръцете на народа.

На разграбеното летище Лабрак, по пътя между градовете Дарна и Байда, в които се разиграха жестоки сблъсъци, в сряда вечерта се приземиха два самолета с чуждестранни наемници, изпратени от правителството на Кадафи, за да се бият с демонстрантите, твърдят летищните работници, стоящи сред разрушенията.

Демонстрантите обвиняват Кадафи, че изпраща чужденци от южните съседки на Либия - Чад и Нигер, защото според тях никой друг няма да го подкрепи. Те твърдят, че наемниците са били събрани и им е било платено, за да се бият. Местните открили лични документи от Нигер и Чад, с които доказват твърденията си.

Един активист показва пътнически чек за 15 000 либийски динара, заедно с документ за самоличност от Чад на същото име.

Много от наемниците били пленени при ожесточените сблъсъци миналата седмица между местните жители и силите на Кадафи.

В настъпилия хаос в петък и събота група мъже от Ал Байда обесили 15 заподозрени наемници пред сградата на градския съд, разказва бившият министър на правосъдието Мустафа Мохамед Абд ал Джалил, който напусна правителството и се присъедини към революцията. Това не било съвсем планирано, но хората били разярени.

Повечето затворници твърдят, че били вербувани в Сабха - град, разположен надълбоко в либийската част на пустинята Сахара, населена предимно от племето на Кадафи.

Али Осман, лидер на свързана с държавата младежка организация, твърди, че те станали жертви на покана да участват в митинг в подкрепа на Кадафи в Триполи, но се озовали във военна база в Ал Байда. В последвалите хаотични престрелки някои от тях били пленени, други убити, а трети - изчезнали. Няма еднозначен отговор обаче на въпроса кои точно са затворниците в училището "Аруба".

"Сред тях има снайперисти, но те не желаят да говорят", обяснява единият пазач, сочейки помещението, в което са се струпали Осман Али и още 75 души. Али твърди, че те са невинни.

"Докараха ни до летището в Сабха и ни казаха, че ще участваме в мирен протест в Триполи в подкрепа на Кадафи", разказва той. След полет от час и половина миналата седмица той с изненада установил, че самолетът се е приземил в Лабрак.

Мъжете били качени на автобуси и откарани във военна база в Ал Байда. Тогава, разказва Али, протестът пред базата прераснал в ожесточена престрелка между онези отвън и тези вътре в нея.

В един момент войниците в базата предложили оръжия на мъжете от Сабха. "Казаха ни, че хората в града искат да ни убият, защото се носят слухове, че сред нас има наемници", разказва Али.

В петък вечерта войниците започнали да преминават от другата страна и да се присъединяват към революцията. Тогава те казали на мъжете от Сабха, че трябва да бягат, защото в противен случай може да бъдат убити.

Той се предал, когато пред базата спрели линейки и на хората в лагера било обещано, че ако оставят оръжията си, няма да пострадат. Али и група други затворници били отведени в близка джамия, където били охранявани от местните старейшини.

"По това време отвън имаше хора, които бяха загубили роднини в сблъсъците и крещяха гневно. Един от тях се опита да ни нападне. В този момент хората не правеха разлика кой е либиец и кой е чужденец".

Идеята, че Кадафи използва чуждестранни наемници, за да се бият с неговия народ, е възмутителна. Този възглед се споделя както от бившия правосъден министър, така и от офицерите в армията. Някои обаче твърдят, че либийският лидер и друг път е прибягвал към тази тактика.

Наистина мнозина от затворниците в училището "Аруба" имат двойно гражданство - либийци с корени в Чад или Нигер, а някои са си чисти чужденци. Трима мъже - двама 19-годишни и един 18-годишен, преминали рехавата граница в Сахара между Чад и Либия преди няколко седмици, за да търсят работа. Те се озовали в училището, след като таксиметров шофьор в Сабха им казал, че могат да се уредят с безплатен полет до Триполи.

Други затворници признават, че са членове на "Батальоните Хамис", в което хората в града масово ги подозират.

Хамис е един от синовете на Кадафи, а Джалил, бившият правосъден министър, твърди, че всеки от синовете на лидера контролира по един дял от армията на страната. "Всеки от тях си има армия и може да прави с нея каквото си иска", твърди Джалил.

Жителите на Източна Либия все още са гневни, особено след като научават по пращящите телефони за кланетата, които се извършват в Триполи. Пазачите на училището "Аруба" обаче обещават, че пленниците им няма да пострадат. Въпреки това, както може да се каже и за повечето либийци, които очакват срутването или оцеляването на 41-годишния режим на Кадафи, съдбата им е заложена на карта.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Prediktor-продължени

преди 13 години

... Резултата ще бъде опустошена Европа и Либия. Ще се намеси "Умиротворителят" - Америка и ще "наложи" демокрация в Либия слагайки под лично "наблюдение" петролните кладенци и златоносните мини. - Не ви ли е познат сценария?Някой вече забрави кой извлече дивиденти от Втората световна война ?И кой благодарение на това стана първа свтовна сила.Има ли въобще някой, който е способен да спре този сценарий???????Никой с нищо не е застрахован, всички ние ще пострадаме !!!!

32

Predictor

преди 13 години

Eто откъде ще започне третата световна война. Америка се готви окончателно да съкруши Кадафи по обичайния американски патент т.е. като подстрекава Европа да извърши въоръжена намеса срещу Кадафи, но последния не е вчерашен, трябва да се има впредвид,че е полковник,а също и синовете му са лидери на армии, второ че са богата държава на петрол и злато, народа е сравнително беден, това означава ,че той използва парите от петрола и златото за снабдяване на най - модерните оръжия.

31

123

преди 13 години

"група мъже от Ал Байда обесили 15 заподозрени наемници пред сградата на градския съд," това ние и тук можем да го направим с някой хора ама няма да са 15 ...

fallback