Снимка: Ройтерс

Броят на загиналите в Либия при безредиците и сблъсъците между протестиращите и проправителствената армия достигна 600 души. Хиляди либийци са ранени. Това гласи оценката на Международният съд в Хага, предаде радио „Свобода“.

От ударите на авиацията, опитваща се да потуши вълненията от въздуха, са разрушени  пистите на летището в превзетия то въстаниците град Бенгази, поради което кацането на самолети е невъзможно.

По улиците на някои квартали в столицата Триполи лежат трупове, болниците са препълнени с ранени и убити.

Това съобщи за ИТАР-ТАСС служител на руска компания, който се намира в обхванатия от безредици Триполи.

По думите му, както и според очевидци от местното население, разправата и зверствата срещу демонстрантите и мирните хора се извършват от така наречените муртазаки – чужди наемници от личната тайна армия на либийския лидер Муамар Кадафи, които са му фанатично предани.

Според слуховете всеки от тях получава по 3 000 долара на ден за потушаването на протестите.

В момента в града няма бомбардировки, понякога се чуват взривове на гранати, пише NEWSru.

В югоизточните покрайнини на Триполи се намира огромен лагер на муртазаки, ограден с високи стени и телена ограда.

Още по темата

В него вкарани малки деца от страни от Азия и Африка биват възпитавани в дух на фанатична преданост на Кадафи.

По думите на либийци това е едно от най-страшните места в страната.

Либийската държавна телевизия опроверга обаче информацията за масови репресии в столицата. Официален правителствен източник нарече измишльотини разпространяваните от спътниковите телевизии свидетелства за кръвопролития по улиците на града.

Либия се плъзга към гражданска война, смята Клер Спенсър, шеф на отдела за Близкия изток и Северна Африка в Британския кралски институт по международни отношения.

„Нагнетяваният от властите страх и използването на огнестрелно оръжие и авиация срещу демонстрантите, както и безчинствата на силите за сигурност, могат да тласнат либийците към по-решителни действия.

Или сега, или никога – точно такава реакция на народа може да предизвика това: ако не свалим режима, ако той победи, репресиите само ще се засилят, ще има още повече смърт и арести“, смята експертът.

Спенсър посочи, че първоначално протестиращите искаха незабавни реформи. Но в отговор на насилието те започнаха все по-открито да призовават за сваляне на Муамар Кадафи.

В редиците им са хора от най-различни социални групи. Сред тях са хора, разочаровани от режима, както безработни, така и работещи, хора, които чувстват, че либийският режим е толкова репресивен, че те нямат дори най-малка възможност да изразяват собствено мнение, казва Спенсър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase