Снимка: БТА

Сърбите са били първите чужди наемници, пристигнали в Либия. Няколко десетки сръбски наемници в момента воюват по улиците на либийските градове на страната на силите, верни на Муамар Кадафи.

Сръбският вестник „Ало“ твърди, че сръбските наемници получават десетки хиляди долара за тази работа. Те отиват в Либия най-вече от други африкански страни, в които от години воюват като „кучета на войната“.

Освен от африканските страни сръбски наемници пристигат в Либия и от Сърбия, но чрез босненски и хърватски агенции, които ангажират хора за подобна работа.

Сръбските легионери са ветерани от войните в бивша Югославия.

Освен хора от бивши военни и полицейски части, ядрото на тези сили са от бившите червени барети, разпръснали се по света след разформироването на частта им през 2003 г.

В африканските страни те работят най-вече като частна охрана на президенти, политици, а също и като инструктори в местните армии.

Освен сърби с първата вълна в Либия са отишли и наемници от африканските страни.

Според източник на „Ало“, пожелал анонимност, сръбските наемници са били ангажирани за рекордно кратко време, защото са известни като отлични и много опитни войници.

„Кадафи им плаща, колкото поискат. Цената на ангажирането им стига и до няколко десетки хиляди долара и евро. Голяма част от тях са отлично платени в различни африкански страни, но това е била оферта, каквато не може да се откаже. Преди началото на бунта, още когато нещата са се заформяли, сърбите, които са били в Африка, веднага са осъществили контакт с либийците, но и либийците с тях. Това се върши и от отделни „агенции“, специализирани в оказването на подобни услуги и имат отлични разузнавателни контакти“, обясни източникът на „Ало“, близък до военните среди.

Освен сърби в Либия са отишли и наемници от Русия и останалите бивши съветски републики, за да защитават Кадафи и безмилостно да се разправят с демонстрантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase