Докато глобалната COVID-19 пандемия не спира да владее света вече втора година, енергийната криза улови в хватката си Европа и Азия. Цените на газа, въглищата и електричеството се покачиха до най-високите си нива от десетилетия – и последиците от това в целия свят са огромни. Скокът в потреблението на енергия се дължи на редица причини, а драстичният ръст накара бизнесите и обикновения консуматор да търсят нови решения – за да оптимизират разходите си и да успеят да овладеят ситуацията. В този контекст една иноватина българска компания предложи решение, което значително може да облекчи разходите за парно на потребителите и да им помогне да планират по-добре използваната отоплителна енергия. Воден от промените на пазара, технологичният холдинг Алтерко лансирана Shelly TRVинтелигентен термостатен радиаторен вентил за смарт управление и оптимизация на нивата на използвано отопление в домовете.

Продуктът е вдъхновен от нуждите на съвременния потребител и открива изцяло нови хоризонти пред компанията, която вече повече от успешно се развива на запад. Лансирането на Shelly TRV слага началото на развитието ѝ в още една сфера от домашната автоматизация – тази за смарт управление и оптимизация на отоплението. Shelly TRV заменя обикновения термостатичен вентил, с който е снабден всеки радиатор, и се свързва директно с Wi-Fi мрежата на потребителя. Може да бъде управляван от всяка точка на света от безплатното мобилно приложение Shelly Cloud или да бъде добавен към друга Home Automation платформа като популярните Google Home, Amazon Alexa и други.

Именно в това се крие голямото предимство на устройството в контекста на ситуация, в която всеки се опитва максимално да оптимизирана разхода си на отоплителна енергия, без обаче да лишава себе си и семейството си от комфорт. Независимо от това дали човек е на почивка извън страната или в офиса – може да управлява парното в дома си чрез Shelly TRV. Устройството позволява на потребителя да пуска/спира радиаторите вкъщи, да регулира силата на отопление, да задава различни настройки и персонализирани профили на работа, да следи за температурата в помещението. Така потребителят може да настрои Shelly TRV да поддържа отоплението на минимално ниво през деня, докато никой не е вкъщи, но час преди семейството да се прибере от училище и работа – да увеличи силата на отопление. По този начин ще ги очаква топъл и уютен дом без това обаче да коства излишни разходи.

Умните устройства от този тип могат да са изключително полезни през студените месеци и значително да помогнат на потребителите, именно благодарение на иновативните им функции, които ги различават от стандартните вентили. Незаменимо удобство на смарт устройствата за отопление като Shelly TRV е и възможността за проследяване на консумираната енергия в реално време така, че при нужда да бъде регулирана и да се избегнат изненади със следващата сметка за отопление.

Shelly TRV е оборудван с презареждаща се батерия с цели 2 години живот, което го прави изключително ценен и полезен в дългосрочен план. Ключово е, че устройството е изключително лесно за инсталиране и не е необходима професионална помощ за целта.

Автоматизирането на процесите е полезно за по-добрия поглед над енергията, която използваме, и оптимизирането ѝ. То не се характеризира само с нови, модерни джаджи, а е цяло направление, към което все повече потребители се обръщат е, дори и на етап търсене на нов дом, защото може да им спести грижи в дългосрочен план.

Повече информация за устройствата за домашна автоматизация Shelly и възможности за професионална консултация на територията на България ще откриете на https://installers.shelly.cloud/.