Снимка: БГНЕС

Страната ни е готова да подкрепи инвестиции в развитието на дигиталната инфраструктура и свързаността. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с представители на водещи компании от щата Вирджиния, САЩ, в областта на високите технологии, отбраната, системите за сигурност в киберпространството, дигиталната и комуникационната инфраструктура.

В разговора участие взе и заместник-посланикът на САЩ у нас Мартин Макдауъл. В рамките на посещението си у нас мениджъри на американските компании ще проведат срещи с представители на българския бизнес, научни организации и държавни институции с цел проучване на възможности за бъдещо партньорство и развитие на икономическото сътрудничество между България и САЩ.

Подобряването на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност е от ключово значение за модернизацията на българската икономика, бе общата позиция по време на срещата. Президентът открои като най-важна за бъдещето на страната ни дигиталната свързаност и подчерта значението на инвестициите в усъвършенстването на дигиталната инфраструктура и изграждането на големи центрове за данни у нас.

Радев подчерта и потенциала на внесения от президентската институция в българския План за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление, както и проектът за създаване на център за киберсигурност, за развитието на партньорството със САЩ в областта на високите технологии.

Перспективите за модернизацията на Българските въоръжени сили също бе сред обсъдените по време на срещата теми. Президентът изтъкна значението на все по-често прилаганите нискобюджетни системи в отбраната, водещи до асиметрично предимство в съвременните военни конфликти и даде пример с безпилотните летателни апарати за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване. Държавният глава отбеляза проектите, които страната ни реализира в сътрудничество със САЩ за модернизацията на Военновъздушните сили и Сухопътните войски, като подчерта амбицията на българската държава партньорството между двете страни в тази сфера да доведе до трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.

Радев анализира и потенциалa на страната ни за чуждестранни инвестиции в сферата на високите технологии и производства с висока добавена стойност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase