Снимка: БГНЕС

Калин Стоянов беше предложен от ГЕРБ. Дойде при нас от Мария Габриел.

Така съпредседателят на ПП Кирил Петков отрече да номинацията на Калин Стоянов за вътрешен министър да е дошла от него, както по-рано каза Бойко Борисов. и върна топката в ГЕРБ. Петков обаче добави, че след изявлението на Делян Пеевски от малко по-рано днес е станало ясно, че председателят на ДПС явно стои зад номинацията.

Още по темата
"Ако той го слага като водач на своята листа, всичко става ясно. Гледаме на Пеевски драматургията през Стоянов, за да си овладява следващите избори. За него е много важно, не мисля, че може да има един глас, който да е доброволен. Всеки глас трябва да е нагласен. Не вярвам, че има нормална политическа подкрепа", заяви съпредседателят на ПП в парламентарните кулоари след като се включи в председателски съвет, а след това и в инициирана от ПП-ДБ среща с партиите за попълване на домовата книга с проекто служебни премиери.

Петков призна, че е интервюирал Калин Стоянов и се е срещал с него. "В кола съм се срещнал. Но причината е, че бе предложен от ГЕРБ и исках да видя дали би могъл да е министър на вътрешните работи", каза той във връзка с обвиненията, които по-рано днес направиха Бойко Борисов и Делян Пеевски. "Видяхме, че той (Калин Стоянов - бел.ред) е бил прихванат още с побоя върху българските граждани, за който му поискахме оставката. Искахме я многократно. По някаква причина цяла България стана заложник на него. Сега разбираме защо - Пеевски явно си го държи директно. Щом си го избира и за водач на листата, като се говори за Калин Стоянов нека използваме "човекът на Пеевски" .

Той подчерта, че са изложили своята теза за излизане от кризата и тя е много ясна. "Следване закона. НС има правомощия да избере хората от домовата книга - зам.-председателите на Сметната палата и омбусдсмана. Това не трябва да е по друг начин, освен прозрачно. Тези хора имат дълъг мандат. Искаме да видим дали в България може да има прозрачно избрани хора, които да защитават институциите и да няма предварително нагласени мачове и договорки", каза Петков.

А на коментар, че партиите не изглеждат оптимисти за подхода им, той добави: "Хората, които са свикнали с нагласени мачове, са скептични".

ПП-ДБ твърдят, че са се срещнали и разговаряли с всички. Напуснали обаче председателския съвет, щом на него дошъл Пеевски. Затова и след това провели втора среща, без него и депутатите от неговата група. Включили и независими народни представители.

Божидар Божанов от ДБ се оплака, че е видял "много констатации, че конституцията не работела". "Тя работи. Нейната цел е никой да няма едноличната власт през служебното правителство. Нито президентът може да назначава еднолично, нито някой друг като Пеевски да определя еднолично кой ще е министър на едно или друго. Отговорността бе разпределена - с ролята на политическите сили президента с възможността му да не подпише указа, което на консултациите посочихме като възможност, промените дадоха своя резултат.

А по адрес на Бойко Борисов, който по-рано отново намекна за спекулации с машините за гласуване, Божанов каза: "Нека спрем да спекулираме с тях. Машините работят и работиха добре. Те са купени по времето на ГЕРБ, поръчани по това време. Да спрем да продължаваме да рушим доверието в изборния процес като се оправдаваме с машините".

ПП-ДБ ще изчакат мнението на всички останали и разговорите на президента Румен Радев с останалите кандидати от домовата книга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase