Снимка: БГНЕС

Първият за седмицата работен ден на депутатите започна с поредната размяна на декларации. А първи на трибуната се качи Йордан Иванов от ДСБ, който взе думата от името на "Продължаваме промяната - Демократична България". А целият текст бе посветен на "Възраждане" и "опасните позиции" на партията.

Иванов обяви, че народните представители от "Възраждане" правят недопустими изказвания, нарушаващи нормите на етикет и морала. Като друго прегрешение бе посочено, че през февруари са били по покана на "Единна Русия" в Москва. Действията на партията били насочени към това позициите на Украйна и целия Запад да рухнат в руска изгода.

"Всички тези позиции на "Възраждане" налагат ние, демократичните български сили да заявим категорично, че "Възраждане" със своя радикален и противоречащ на българските интереси, представляват опасност за националната сигурност и интерес и трябва да бъде изграден санитарен контрол, който да включва изключването на "Възраждане" от колаборации по централни политически теми, както и отхвърлянето на техни позиции като опасни за развитието на България", настоя Иванов.

Той определи като стратегическа грешка правенето на скрити и ясни колаборации с "Възраждане". "Възраждане е опасна за демокрацията", настоя Иванов, макар още с излизането си на трибуната да призна, че очаква да предизвика остри реакции с декларацията си.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов взе думата за декларация обаче реши да не отговаря на обвиненията. "Няма да правим нечистоплътни политически и исторически внушения", заяви той.

Неговата декларация за екстрадиран от Гърция с САЩ наш сънародник. Според него това е станало без да са информирани роднини, без да му се даде връзка с адвокати и българското посолство, след като са му иззети лекарства и лични вещи. Тъй като е и руски гражданин, след отказа да го свържат с българското посолство, той поискал контакт с руското - и такъв не е осигурен.  Според Костадинов вината на човека е, че е имал отношения с Русия. Той обаче уточни, че са били само търговски.

"Възраждане" ще пише до Министерския съвет да осигури 150 хил. долара за адвокат. Ако до 24 часа никой не реагира, "Възраждане" ще започнат кампания за събирането им. "Няма да оставим наш сънародник в един престъпен режим, какъвто е този на Байдън, правителството на САЩ практикува държавен тероризъм", закани се Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase