Снимка: БГНЕС

"Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените.

Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва".

Това написа президентът Румен Радев в социалната мрежа Х по повод опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Още по темата
Освен държавният глава, и ръководителите на повечето партии у нас също реагираха на опита за убийство.

"Насилието никога не може да бъде решение на политически различия. Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт”, написа съпредседателят на ПП Кирил Петков в профила си във Facebook.

"Пожелавам бързо възстановяване на г-н Тръмп и призоваваме всички политически сили да се обединят в осъждането на подобни актове на насилие", пише още Петков.

“Осъждам остро опита за покушение над Доналд Тръмп и му желая бързо възстановяване. Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят. Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни", написа от своя страна и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Facebook.

"В България езикът на омразата между политиците става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавна предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро. Ето защо още веднъж заявяваме, че разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата", пише още Борисов.

"Огромна тревога буди ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на световен политически лидер, какъвто е президент и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп!", се казва в позиция на председателя на ДПС Делян Пеевски, разпратена до медиите.

"Демокрацията е възможност за избор, а не отстрел на противника. Всички трябва да се обединят в търсенето на диалог, приемане на различията и блокиране на езика на омразата", пише още Пеевски.

"След стрелбата по министър-председателя на Словакия, днес е имало стрелба и по Тръмп. "Възраждане" осъжда политическото насилие във всичките му форми”, се чете в позиция на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Изразяваме пълната си подкрепа за Доналд Тръмп, пожелаваме му бързо възстановяване и победа на изборите наесен.

"Възраждане" напомня, че основната вина за вълната от насилие е на либерално-глобалисткия елит, прокарващ чрез своите медийни канали постоянна реч на омразата. Фактът, че проамериканските партии в България не осъдиха покушението срещу Фицо и сега мълчат за атентата срещу Тръмп, е показателен”, посочи Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase