Снимка: БГНЕС

Писмо до и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС и Софийската градска прокуратура, свързано с обвиненията, отправени от Ахмед Доган, изпращат от ПП-ДБ. Сигналът е за "информация за извършени престъпления по служба от магистрати, политически служители и представители на службите за сигурност".

Богдан Богданов обясни, че твърденията за "системен натиск върху определени хора с политически мотиви", както и споменаването на "лицето Делян Пеевски, които според твърденията е използвал институции за оказване на натиск и на народни представители". Те искат проверка на изнесената информация.

Бойко Рашков смята, че прокуратурата не е трябвало да заема "изчаквателна позиция няколко дни след изявлението на почетния председател Ахмед Доган, а да се самосезира". И попита на какво се дължи това. Той цитира част от писмото на Доган, в което се твърди за "заплахи, за рекетьорски или принудителни мутренски действия". Според Рашков мълчанието в ДПС показвало, че нещо ги смущава.

В сигнала се цитира и интервю на евродепутата Илхан Кючюк пред БНР.

Лена Бориславова подчерта, че подаването на сигнала не е свързано с разговори за съставянето на правителство и реализиране на втория мандат. "Каквото можем, със законови средства ще се борим срещу зависимостта на прокуратурата", каза тя.

А за втория  мандат бе лаконична: "Ситуацията е променена, ние сме в преговори с нашите колеги и се надявам в най-скоро време да имаме официална позиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase