Снимка: БГНЕС

"Дадохме историческа възможност да се постъпи държавнически. Част от формациите го направиха, други още не са заявили ясна позиция. Искахме да видим дали първата политическа сила (ГЕРБ) и нейният лидер ще постъпят държавнически".

Това заяви Станислав Балабанов от ИТН след близо тричасова среща с ГЕРБ-СДС относно съставянето на правителство с третия мандат.

В края на разговорите стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи ИТН.

Още по темата

Според Балабанов сходството в приоритетите на двете партии са 100-процентови, но причината за отказа на ГЕРБ е "сянката, която е надвиснала над нейния лидер", която е "скрила желанието за експертиза на неговите представители".

Депутатът от ИТН заяви, че "конкретен човек" иска бързи избори.

"Той се казва Делян Пеевски. Това повдига въпроса дали не е прекалено голяма сянката на Пеевски над лидера на първата политическа сила. Борисов имаше историческата възможност да се самоопредели на чия страна ще застане", посочи Балабанов и добави, че Бойко Борисов ще понесе тежка политическа отговорност.

Постигна се една нормалност в Народното събрание, което е заслуга на „Има такъв народ“, както и опит за държавническо поведение и визия пред страната. Ще се оцени от българските граждани. Съмнявам се обаче българските граждани да простят личните и партийни интереси на конкретни хора“, посочи Балабанов за провелите се разговори на ИТН с политическите сили. 

Днешната среща между ИТН и ГЕРБ-СДС продължи около три часа, а на нея бяха обсъждани различни теми от сферата на държавното управление. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase