Снимка БГНЕС

Разцепленията и разпадането на парламентарни групи изправи 50-ото Народно събрание пред нови и неочаквани проблеми. Те изникнаха, докато днес в пленарната зала се обсъждаше проектът на новия парламентарен правилник, пише Сега.

Независимите депутати вече са 38, колкото са и на "Възраждане". Те обаче имат доста по-ограничени права в сравнение с техните колеги, които членуват в парламентарни групи. Независимите не могат да бъдат приети в друга група, нито да сформират нова.

25 постоянни парламентарни комисии ще има 50-ото НС, решиха депутатите. Те приеха текстове от проекта на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

Създава се Комисия по демографската политика, децата и семейството. Досегашните Комисии по конституционни въпроси и по правни въпроси се сливат в една - Комисия по конституционни и правни въпроси.

Заличава се Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, както и Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Вместо това ще има Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

При определяне на състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, с изключение на постоянната комисия за контрол над службите.

Не беше прието предложението на Георги Свиленски („БСП за България“) Народното събрание задължително да определя места в постоянните комисии за народните представители, нечленуващи в парламентарна група. Остана досегашният текст, че Народното събрание може да определи места в постоянните комисии за депутати, нечленуващи в парламентарна група.

За образуване на парламентарна група са необходими минимум десет депутати, реши още парламентът. Депутатите отхвърлиха предложенията, с които се позволяваше т.нар. парламентарно номадство.

Запазват се текстовете, според които народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават нечленуващи в група и не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова.

Депутат, напуснал или изключен от парламентарна група, става народен представител, нечленуващ в парламентарна група, не може да заявява принадлежност и не може да бъде приет за член на друга парламентарна група.

Народни представители, нечленуващи в парламентарна група, не могат да образуват парламентарни групи, а съществуващи парламентарни групи не могат да се сливат или разделят.

Независимите не могат да предлагат създаването на временни анкетни комисии. Имат изключително малко време за изказвания, което намалява още повече, когато бройката на независимите се увеличава. При изслушвания всички независими заедно имат право да зададат един, единствен въпрос.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че независимите са излъгали избирателите си и затова нямат право на същите възможности, като колегите им, които са останали верни на симпатизантите си.

От "Възраждане"  поискаха депутат, който е напуснал или е изключен от групата си, директно да губи мястото си в парламента, но това не беше одобрено. Залата обаче подкрепи предложението на националистите такива депутати да остават без местата си във временни комисии или подкомисии на Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase