Снимка: Bulgaria ON AIR

След разцеплението на ДПС е напълно възможно втората политическа сила да не получи мандат за съставяне на правителство. Шансовете той да отиде при ПП-ДБ са напълно реални. Д-р Орлин Колев даде повече разяснение на случващото се в предаването “България сутрин”.

Преподавателят по конституционно право каза, че проучвателният мандат по Конституция отива при втората по численост парламентарна група.

“Приема се броя към момента на връчване на мандата. Възможно е към момента втората вече да не е втора. Няма ясен срок в Конституцията, но има разумен срок, в който парламентарните групи да направят необходимите консултации", заяви преподавателят.

Колев подчерта, че независимите народни представители не могат да станат част от друга парламентарна група. Не могат и да образуват друга парламентарна група, защото са станали депутати с гласовете на определен електорат.

"Не може да ползва тези гласове да се влее в друга парламентарна група или да си направи такава, това ще е подмяна на вота", уточни д-р Колев за Bulgaria ON AIR и добави, че санитарният минимум за парламентарна група е от 7-8 народни представители.

Осем депутати не отговарят на 4% бариера за преминаване, затова следва да се разпусне парламентарната група, отбеляза преподавателят по конституционно право. Колев разясни още, че от момента на получаване на папката от президента, кандидатът за премиер на втората партия разполага със 7-дневен срок, в който да представи структура и състав на кабинет. Ако не го направи в тези 7 дни, приема се, че мандатът е неуспешен. Президентът може да проведе нови консултации с партиите между втория и третия мандат.

По Конституция президентът е обвързан със 7-дневен срок да връчи за трети път проучвателен мандат на произволно избрана от него парламентарна група.

"Г-н Главчев, при положение, че никой друг не желае, ще продължи да изпълнява функциите на служебен министър-председател. Дори да не иска да бъде служебен премиер. След третия неуспешен опит за правителство президентът е длъжен да проведе консултации с изброените лица, които могат да бъдат министър-председатели", каза още Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase